Japan testira svemirski lift ovog meseca

Prvo testiranje „svemirskog lifta“, koji je razvio tim japanskih istraživača na Univerzitetu Shizuoka, održaće se kasnije ovog meseca. Oni će testirati tehnologiju slanjem rakete H-2B sa dva minijaturna satelita u svemir, koju Japanska svemirska agencija lansira sledeće nedelje sa južnog ostrva Tanegashima.

PCPress.rs Image

Testiraće se minijaturni lift koji je u osnovi kutija dugačka šest centimetara i široka tri centimetra i jednako visoka, a sve će biti praćeno kamerama na satelitu. Cilj testa je da se dokaže da je koncept pomeranja deset metara dugačkog čeličnog kabla, koji povezuje dva minijaturna satelita, moguć u svemiru. Portparol univerziteta potvrdio je AFP-u da će „to biti prvi eksperiment na svetu koji testira kretanja liftova u svemiru“.

Obayashi, građevinska firma sa sedištem u Japanu, radi sa univerzitetom na ovom projektu. Odvojeno, kompanija radi na drugim metodama za razvoj sopstvenog lifta, koji bi turistima omogućio da posete svemir do 2050. godine. Jedna od metoda mogla bi da koristi tehnologiju ugljenične nanocevi nekih 96.560 kilometara iznad Zemlje.

Pročitajte i:  Hubble teleskop i sudar galaksija

Očekuje se da će svemirski liftovi dosta smanjiti troškove, i rizike, putovanja u svemir, ako se ovakav i slični projekti ikada realizuju. Teret obično košta oko 22.000 dolara po kilogramu ako se šalje šatlom u svemir, a lift Obayashi kompanije će to smanjiti na oko 200 dolara. Istraživači, takođe očekuju da će ovi liftovi putovati do 200 kilometara na sat i stizati na Međunarodnu svemirsku stanicu osam dana nakon lansiranja.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,