BIZIT plus

Volvo testira hidrogensko gorivo u svojim komercijalnim kamionima

Volvo odeljenje za komercijalne transporte testira polukamione sa hidrogenskim gorivnim ćelijama u nadi da će napredovati u razvoju tehnologije. Sa novim ćelijama, Volvo tvrdi da njegovi kamioni imaju domet od 1.000 kilometara i da se mogu napuniti gorivom za manje od 15 minuta.

Volvo testira hidrogensko gorivo u svojim komercijalnim kamionima

Najveći problem novih Volvo kamiona dostupnost pumpi

Volvo Trucks razvija ovu tehnologiju već nekoliko godina, a hidrogenske gorivne ćelije biće pogodne za transport na velike udaljenosti, i mogle bi da rade u zemljama sa ograničenom infrastrukturom za punjenje baterija. Kompanija je počela da proizvodi akumulatorske električne kamione 2018. godine, ali oni još uvek nisu u širokoj upotrebi u SAD-u. Vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama i električna vozila na baterije su slična po tome što ih pokreće električni motor, ali prvi tip generiše električnu energiju iz komprimovanog vodonika koji nosi, dok drugi skladišti električnu energiju proizvedenu iz strujne mreže. Obe tehnologije su bez emisija gasova, što znači da ne emituju nikakav ugljenik dok su u pokretu.

Prepreka za vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama i dalje predstavlja oskudna dostupnost stanica za punjenje goriva. Trenutno u SAD-u radi manje od 60 stanica, a sve su u Kaliforniji. Broj vodoničnih pumpi će se povećati na nešto više od 100 lokacija do sredine 2023. Najizvodljiviji slučaj upotrebe vozila sa hidrogenskim gorivnim ćelijama jeste komercijalni transport. Sa novim Volvo kamionom, kompanija se pridružuje proizvođačima automobila poput Toyota-e, koja predvodi tehnologiju u komercijalnim i putničkim aplikacijama.

Pročitajte i:  Scania ubrzava primenu autonomnog transporta 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,