VR menja live nastupe

Napori da se stvori idealan virtuelni izvođač počeli su u Japanu početkom 90-ih godina prošlog veka. Godine su prolazile i tehnologija napredovala, a danas japanska muzička industrija ima izgrađenu celu kulturu oko virtuelnih izvođača. Taj trend se izgleda širi i na globalnu muzičku scenu pa smo tako imali 2012. godine nastup holograma pokojnog Tupac Shakur-a na muzičkom festivalu Coachella rame uz rame sa reperom Snoop Dogg-om. Sada je i švedska pop grupa ABBA u postu objavljenom na Instagram-u prošlog petka, potvrdila „virtualnu turneju“, koja je prvobitno bila najavljena u oktobru 2016. godine. Grupa je najavila i objavljivanje novog materijala, prvog od 1982 godine, te se čini se da su ih planovi za virtuelnu turneju inspirisali da snime nekoliko novih pesama.

PCPress.rs Image
Virtuelni Tupac na Coachella nastupu 2012. godine

Međutim, neće grupa fizički biti na sceni na NBC-u i u BBC koprodukciji koja će izvođenje novog materijala emitovati u decembru – već će nastupati njihove „digitalne ličnosti“. Ono što još uvek nije jasno je o kakvim digitalnim entitetima pričamo. Hoće li to biti ogromna glomazna glava koja lebdi na sceni, ili nešto u stilu Gorillaz? Kao primer imamo čak i projekciju Michael Jackson-a koji nastupa na Billboard Music Awards 2014, s tim što je on tada već bio pokojni. ABBA, s druge strane, još uvek radi punom parom, ali postavlja se pitanje šta ih sprečava da se na sceni pojave? Po svemu sudeći jedini razlog je da ne žele. Od kako su se razišli 1982, bend je odbio mnoge zahteve za ponovno okupljanje na sceni.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Prema postu iz 2016. godine na ABBA-inoj Facebook stranici, događaj će sadržati „najnoviju tehnologiju digitalne i virtuelne realnosti“. Od te objave je prošlo dve godine i nije bilo dodatnih detalja, osim toga da spremaju nov materijal. S tim na umu da bismo videli kako će se ABBA snaći u ovom novom poduhvatu, moraćemo da sačekamo. Pojavljivanje na virtuelnoj turneji je prilično kockanje, s obzirom da prijem kod publike izgleda prilično pomešano. Ali na kraju, ako sve prođe kako treba pobednik uzima sve zasluge.

Budućnost koncerta uživo obećava da će se mnogo razlikovati od onoga na šta smo navikli. Uskoro će hologrami i gigantski ekrani zameniti izvođače uživo, što će nas ostaviti da se pitamo zašto uopšte imamo kartu.

Izvor: Futurism

Pogledajte i: Servis računarskih mreža i servera – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,