Ikotek

Vrednost Bitcoin-a se više nego udvostručila u 2019. godini

Ova godina je doskora bila prilično dosadna kad je reč o promenama vrednosti najveće kriptovalute. Međutim u poslednje vreme situacija se ponovo zahuktala.

PCPress.rs Image

Tokom 2017. godine cela tehnološka i kripto-zajednica je navikla na velike skokove vrednosti bitcoina. Tada je bilo manje-više uobičajeno da najveća kriptovaluta danas vredi i po nekoliko stotina dolara više nego što je vredela pre par dana. Zatim je došla 2018, i pcpress.rs je cele godine svakodnevno izveštavao kako se kripto-balon ispumpava, te su se ovako velike promene cene češće viđale u sasvim suprotnom smeru. Od vrhunca, kada je vredeo gotovo 20.000 dolara, bitcoin je potonuo na nivo od oko 3.000-4.000 američkih dolara – i tamo se zadržao prilično dugo.

Ova 2019. godina započela je dugim stabilnim razdobljem kada cena bitcoina nije prelazila 4.200 dolara, međutim u aprilu je aktivnost kupovine to jest tražnje počela ponovno da se povećava. Tada je zabeležen veliki skok od oko 20%, i prvi put je, nakon pola godine, bitcoin zagazio u područje iznad 5.000 dolara. Početkom maja bitcoin je ponovo postao tražen. Mesec je započeo s cenama bitcoina od oko 5.300 dolara, 9. maja cena je već premašila 6.000, da bi od prošloga vikenda do danas ponovno doživela velik skok. U trenutku nastanka ove vesti bitcoin se traži po cenama višim i od 8.100 dolara, prvi put nakon jula prošle godine. Za samo četiri dana cena bitcoina eksplodirala je od 6.000 do preko 8.000 dolara, odnosno skoro 40%.

Pročitajte i:  Bitcoin dostiže dvomesečni maksimum iznad 30.000 dolara

Za aprilski skok cene u međuvremenu se saznalo kako je stigao od samo jednog investitora. Nepoznati kupac uložio je tada 100 miliona dolara u bitcoin i podigao mu cenu za oko 20%. U ovom trenutku nije poznato šta je podstaklo majski skok, ali sigurno je da će oni koji su bitcoine kupovali poslednjih meseci biti zadovoljni ovakvim razvojem događaja.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,