ePlaneta

Vrednost bitkoina premašila 9.000 dolara

Vrednost bitkoina nastavila je da raste, da bi 26. novembra premašila cifru od 9.000 dolara. Na rast vrednosti je najverovatnije uticala povećana aktivnost kupaca tokom proteklih dana, te veliki popusti. Najveće berze bitkoina u Sjedinjenim Američkim Državama registrovale su 100.000 novih računa, te ukupno 13.1 milion bitkoin naloga. Pre godinu dana taj broj je iznosio svega 4.9 miliona aktivnih računa.

PCPress.rs Image

Analitičari još uvek nemaju precizan odgovor na to šta tačno utiče na porast vrednosti ove kriptovalute, te se spekuliše da bi to mogle da budu veliki količine energije koje se troše za rudarenje. Prema nekoliko izveštaja, ta statistika je zapanjujuća, a prema web-sajtu Digiconomist zemlja u kojoj bi se energija trošila samo na rudarenje bitkoina, zauzimala bi 64. mesto na listi zemalja koje troše najviše energije.

Godišnja potrošnja energije na rudarenje bitkoina procenjuje se na 30TWh, što bi, kada se prevede na običan jezik, značilo da bi energija za transakciju samo jednog bitkoina mogla da posluži za napajanje energijom 10 domaćinstava tokom jednog dana. Potrošnja energije predstavlja od 90 do 95% troškova za rudarenje kriptovaluta, te igra važnu ulogu u proceni koliko je rudarenje zapravo isplativo. Isplativost je važna, budući da bi mogla da utiče na povećanje broja digitalnih rudara, te na rast bitkoin ekosistema. Tokom godina, oni koji rudare kriptovalute su smanjili troškove tako što su proizvodnju premestili u Kinu, zemlju koja je, prema trenutnim statistikama, zaslužna za 60% operacija za proizvodnju bitkoina. Većina rudara nalazi se u provinciji Sečuan, gde se nalazi najveći broj hidroelektrana.

Pročitajte i:  IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

PCPress.rs Image

Bitkoin transakcije bazirane na dolaru čine 24% ukupnih transakcija, dok najveći udeo ima kineski jen sa čak 49%, što je još jednom pokazuje koja su najveća bitkoin tržišta.

Izvori: Coindesk, Investopedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,