BIZIT plus

Wikipedia na tamnoj strani Interneta

Wikipedia je postala jedan od ključnih izvora informacija modernog doba, te se pristupanje ovom sajtu u slobodnim zemljama retko dovodi u pitanje. Ipak, u zemljama poput Turske, koja je u aprilu ukinula pristup ovom sajtu, te odbila da pregovara sa Wikimedia Foundation, online tišina brzo postaje korisnička realnost. Za online građane u ovoj, i sličnim zemljama, koji ne mogu da pristupe ovoj besplatnoj enciklopediji, trenutno postoji i nova verzija, koju režimske vlade neće moći lako da ukinu, budući da se nalazi na dark web-u.

PCPress.rs Image

Stručnjak za bezbednost iz kompanije Facebook, Alec Muffett, kreirao je eksperimentalni Wikipedia servis koji će operisati na tamnoj strani interneta. Moguće mu je pristupiti preko Tor pretraživača, koji štiti korisnike, te ne otkriva njihove lokacije.

PCPress.rs Image

Budući da ovakva Wikipedia nije u vezi sa Wikimedia fondacijom, verzija nije zvanična, pa neće biti laka za korišćenje, budući da Muffett planira da Wikipedia onion servis zadrži online tek nekoliko dana, u nadi da će time inspirisati kompaniju da samostalno nastavi sa projektom.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Izvor: Engadget

Facebook komentari: