Vrednost softvera se ne meri njegovom cenom

Određivanje vrednosti softvera isključivo prema njegovoj ceni je pogrešan put – ako mudro odaberete, taj softver vam može doneti mnogo više od onoga što ste uložili u njegovu kupovinu.

Vrednost-softveraDonoseći poslovne odluke o nabavci softvera, menadžeri se često vode njegovom cenom. Godine ekonomske i svake druge krize, kao i decenije nepoštovanja intelektualne svojine, ostavile su trajne posledice na percepciju menadžera na svim nivoima. Oni nabavku softvera posmatraju uglavnom kao trošak, umesto kao investiciju u alat za poslovanje koji ima ravnopravnu upotrebnu vrednost kao i bilo koja mašina u proizvodnoj hali. Srećom, sve je veći broj kompanija koje shvataju važnost pažljivo osmišljene investicije u softverska rešenja, od osnovnih alata kao što su Office paketi, pa sve do naprednih ERP rešenja koja mogu znatno unaprediti poslovanje preduzeća, bez obzira na njegovu veličinu.

Vrednost investicije u softver je višestruka i izvodi se iz prihoda generisanog iz povećane produktivnosti, kao i iz raznih ušteda, poput bržeg odvijanja poslovnih procesa, lakšeg i delotvornijeg pristupa klijentima, optimizacije nivoa zaliha i raznih drugih izvora. Logika je jednostavna: softver treba da vam omogući da radite brže i pametnije, a uvećani profit će biti logična posledica tog napretka. Ipak, malo je kompanija koje su sposobne da samostalno dovedu do kraja proces uvođenja i primene softverskih rešenja. U tim situacijama bitno je osloniti se na pouzdane kompanije koje imaju veliko iskustvo u savetovanju, razvoju i primeni softverskih rešenja.

PSTech je domaća kompanija osnovana 1996. godine, koja pruža usluge razvoja softvera i implementacije softverskih rešenja. Za skoro dve decenije poslovanja i sa više od 250 trenutno angažovanih softverskih inženjera, PSTech je narastao u jednu od najvećih regionalnih softverskih kompanija. Poslovanje kompanije je podeljeno na dve glavne vertikale: software outsourcing, u kojoj inženjeri razvijaju softver prema zahtevima klijenta, i business solutions, koja se bavi implementacijom poslovnih softverskih rešenja prilagođenih specifičnim potrebama svakog klijenta.

Fokusiranost na open source rešenja donela je kompaniji PSTech fleksibilnost u saradnji s klijentima i izgradnji optimalnih rešenja. Korišćenjem open source platformi snižava se trošak razvoja rešenja, moguće je rešavanje nestandardnih problema kroz dodatni razvoj, čime se bave obučeni i iskusni softverski inženjeri, rešenja se oblikuju prema specifičnostima poslovnih procesa klijenta, a uštede se postižu i razvojem samo funkcionalnosti koje su potrebne klijentu. „Za skoro dve decenije poslovanja, usavršili smo metode uspešnog upravljanja velikim softverskim projektima i obezbedili visoku funkcionalnost i stabilnost aplikacija za naše krajnje klijente. Vrednosti kojima se vodimo su: partnerstvo s klijentima, inovativnost i kreativnost koje dodajemo našem profesionalizmu, i poštovanje, jer verujemo u timski rad i otvorenu komunikaciju“, rekli su nam u kompaniji PSTech.

CRM

PSTech CRM se bazira na konceptu sveobuhvatnog pogleda na poslovanje klijenta i sve komunikacione kanale i povratne informacije koje kompanija dobija kroz poslovni odnos sa svakim klijentom. Kroz CRM rešenje se prate sve potencijalne, dobijene i isporučene narudžbine, usluge pružene klijentima i komunikacija sa njima na svim nivoima.

Uvođenjem PSTech CRM‑a kompanija stiče niz prednosti:

 • Celokupna istorija interakcija s klijentima na jednom mestu (tzv. 360° pogled na klijenta),
 • Smanjenje troška akvizicije klijenata,
 • Povećanje prodaje bazirano na ispravnim odlukama utemeljenim na informacijama,
 • Povećanje efikasnosti kroz pružanje tačnih i ažurnih podataka svim zaposlenima koji komuniciraju s klijentima,
 • Povećanje kvaliteta poslovnih podataka,
 • Uvećanje bezbednosti ključnih poslovnih podataka.

ERP

ERP je alat za donošenje upravljačkih odluka usmerenih na efikasno korišćenje internih resursa. Analizom istorijskih podataka i detaljnim uvidom u trenutne aktivnosti, ERP obezbeđuje informacije neophodne za planiranje i pravovremeno reagovanje na promene u poslovnom okruženju. PSTech ERP sistem je modularan i jednostavno se prilagođava specifičnim potrebama klijenata, a u potpunosti je u skladu s domaćom legislativom i olakšava izradu zakonom propisanih finansijskih izveštaja.

Efekti uvođenja ERP‑a:

 • Automatizacija poslovnih procesa i povećanje produktivnosti,
 • Smanjenje troškova nabavke i skladištenja kroz praćenje materijalnih resursa,
 • Brz i jednostavan pristup informacijama kroz centralizovano upravljanje podacima,
 • Efikasno planiranje i detaljan pogled na prodaju kroz različite izveštaje,
 • Konzistentnost podataka koje osigurava Integrisano rešenje.

DMS

Bez obzira na delatnost, veličinu, broj zaposlenih ili vrstu poslovnih aktivnosti, posedovanje informacija i rad sa njima ključni su za efikasno obavljanje osnovne delatnosti firme. Automatizovani sistem za upravljanje dokumentima može firmi uštedeti godišnje i do 150 sati rada po zaposlenom i preduslov je za dobru organizaciju svake uspešne kompanije.

Osnovne karakteristike PSTech DMS rešenja:

 • Brza i jednostavna pretraga dokumenata,
 • Tačno definisan protok dokumentacije kroz kompaniju,
 • Elektronski trag svakog dokumenta,
 • Brže skladištenje i arhiviranje,
 • Ušteda radnog prostora,
 • Niži troškovi poslovanja,
 • Olakšano upravljanje Web portalima i prikaz dokumenata na Web‑u.

www.pstech.rs

Vladimir Cerić

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: