BIZIT plus

VW počinje proizvodnju baterija za električna vozila

Problemi sa snabdevanjem komponenti za električne automobile, kao i povećanje njihovih cena, uticali su da mnogi proizvođači automobila počnu da razmišljaju na dugoročni način. Volkswagen Group je jedna od takvih kompanija, jer je objavila da planira da otvori sopstvenu fabriku baterija za električna vozila. Fabrika će se naći u nemačkom gradu Salzgitter-u, a biće u vlasništvu nove kompanije, PowerCo, koja će biti zadužena za snabdevanje baterijama kompanije u VW grupaciji.

baterije

PowerCo će preuzeti sve aktivnosti grupacije koje se tiču poslovanja sa baterijama, počev od razvojnih aktivnosti novih tehnologija, do proizvodnje samih baterija. Čim prva fabrika postane operativna, PowerCo će započeti izgradnju nove fabrike u Valensiji, a u planu su još tri fabrike u Evropi i moguće u Severnoj Americi. Svaka od fabrika koristiće 100% energiju iz obnovljivih izvora. Ukupan kapacitet svih fabrika, koji se očekuje da će biti dostignut 2030. godine, biće izrada baterija za 6 miliona električnih vozila na godišnjem nivou.  

U prvoj fabrici biće zaposleno 5.000 radnika, a ona će postati operativna 2025. godine, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje baterija za oko pola miliona električnih vozila. A kada budu otvorene sve planirane fabrike, očekuje se da će biti stvoreno ukupno oko 20.000 novih radnih mesta.

Pročitajte i:  BYD protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: