Wallpaper-i mogu da „brikuju“ Android telefone

Korisnici su na Android Authority i 9to5Google portalima otkrili da postoji način da se Android uređaji „brikuju“ izborom pogrešne pozadine. Ispostavilo se da pojedini Android uređaji prestaju da rade nakon što se određene slike postave kao wallpaper. Telefon nije kompletno blokiran nakon toga, ali ostaje zarobljen u petlji koja pali i gasi ekran, čak i nakon restarta.

PCPress.rs Image

Wallpaper pravi problem

Rešenje je da se uđe u safe mod i obriše fotografija ili da se iskoristi bootloader kako bi se telefon potpuno resetovao na fabrička podešavanja. Otkriveno je da je problem u izboru kolornog opsega za wallpaper.

Te fotografije koriste RGB kolorni opseg, umesto sRGB-a, koji preferira Android. Ovo se odnosi na Android 10 verziju operativnog sistema, dok se navodi da Android 11 beta popravlja taj problem. On se manifestuje svaki put kada telefon pokuša da prikaže nekompatibilnu sliku, što dovodi do pomenute „petlje“ paljenja i gašenja ekrana.

Pročitajte i:  HarmonyOS NEXT neće podržavati Android aplikacije

Rešenje je dakle, relativno lako ako znate kako da ga rešite i da ga izbegnete. Međutim, ovo može da bude izvor za zabavu “pranksterima” koji na taj način mogu da prevare osobe koje ne sumnjaju i ne znaju da reše takvu situaciju. Zato je generalna preporuka da se wallpaper-i preuzimaju isključivo sa sajtova kojima se veruje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: