Top50 Glas publike

WannaCry predstavlja opasnost i godinu dana od prvog napada

Prošlo je godinu dana od kako je WannaCry ransomware napravio haos u tehnološkom svetu, pa mnogi pretpostavljaju da je ranjivost koja je omogućavala ove napade već sanirana, ali je to još uvek daleko od istine.

PCPress.rs Image

Iako se čini da nisu u centru pažnje kao 2107. godine, ransomware napadi još uvek nisu spremni za povlačenje, te oni koji se bave temom najavljuju da nas u budućnosti čeka još malvera koji se zasnivaju na enkripciji pogođenih fajlova. I pored toga što su napadi iz 2017. naneli štetu koja se meri u milijardama dolara, na stotine hiljada kompjutera širom sveta još uvek je osetljivo na slične napade, a stručnjaci predviđaju da bi tako moglo da ostane još neko vreme.

WannaCry se svetu predstavio 12. maja 2017. godine,  a sigurnosni stručnjaci su za kratko vreme utvrdili razlog zbog kojeg se napadi brzo šire – ranjivost EternalBlue. Situacija nije bila potpuno jasna, budući da su stručnjaci iz Microsoft-a ovu ranjivost sanirali pre nego što su počeli WannaCry napadi. Ipak, iako su iz Microsoft-a izdali zvanično saopštenje o tome da su korisnici bezbedni, WannaCry napadi su se dogodili baš zahvaljujući propustu pod imenom EternalBlue, a preko sistemima koji nisu primenili zakrpe, a mnogi su na slične napade osetljivi i danas.

Pročitajte i:  Microsoft podneo patentni zahtev za prikaz personalizovanih reklama u igrama

PCPress.rs Image

Stručnjaci tako procenjuju da postoji na stotine hiljada netretiranih, te uspavanih, infekcija u okviru Microsoft Windows sistema, koje su odgovorne za opstanak ransomware napada, i koje bi mogle da dovedu do još jedne WannaCry situacije. Ono što korisnici mogu da učine jeste da se postaraju da im operativni sistemi uvek budu ažurirani, a sve ostalo je izvan njihove moći.

Tako iz ove situacije može da se nauči da ranjivosti predstavljaju problem i nakon objavljenih zakrpa, te da u svetu ransomware-a opreznost nikada nije na odmet.

Izvor: Mashable 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,