Web-sajtovi koriste računare korisnika za in-browser rudarenje kriptovaluta

Kompanija Malwarebytes je nedavno objavila detalje o novom načinu za takozvano in-browser rudarenje kriptovaluta, koje je moguće i pošto je korisnik zatvorio pretraživač, te sve vidljive tabove. Ova tehnologija je dizajnirana tako da koristi resurse korisnika, a bez njihovog znanja ili pristanka, te bitno usporava rad računara, i uvećava potrošnju energije.

PCPress.rs Image

Ovo ujedno predstavlja i jednu od najvećih mana rudarenja kriptovaluta, pa, iako funkcija omogućava nekim sajtovima da budu oslobođeni od reklama, često se koristi bez znanja i odobrenja vlasnika računara, te na računar može da prenese različite malvere, a nastaviće da zloupotrebljava određeni resurs sve dok vlasnik ručno ne pronađe i ukloni nepoželjnog digitalnog rudara.

Malwarebytes u ovom izveštaju napominje da je Coinhive korišćen da na servere, te popularne pugin-ove ubaci kod za rudarenje, omogućavajući da na stotine sistema bude zaraženo softverom za digitalno rudarenje, a sve da bi se generisala dobit za hakere.

PCPress.rs Image

Sistem funkcioniše tako što se rudarenje odvija u novom prozoru, koji je dizajniran da radi iza korisnikovog taskbara, u donjem desnom uglu ekrana, a ova lokacija je obično sakrivena satom na Windows 7, 8 i 10 sistemima. Zatvaranjem ovog pop-up prozora rešava se problem nepoželjnog rudarenja kriptovaluta, a sistem se vraća u prvobitno stanje.

Iako ideja o ovakvom, te sličnim načinima rudarenja, nije nužno loša stvar, problem nastaje kada su korisnici prinuđeni da u tome učestvuju bez znanja ili bilo kakvog oblika pristanka.

Izvor: OverClock3D

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,