Western Digital najavio HDD kapaciteta 15 TB

Novi storiž svetski šampion je Western Digital, koji je do ove laskave titule stigao zahvaljujući svom novom 15TB Ultrastar DC HC620 HDD-u. Sa trona su skinuti WD-ov 14TB model koji je predstavljen prošle godine, kao i Seagate-ova nedavno predstavljena linija hard diskova istog kapaciteta.

PCPress.rs Image

Cena novog hard diska još uvek nije nigde pomenuta, ali je pitanje i da li će on uopšte moći da se kupi u slobodnoj prodaji. Praksa Western Digital-a je da diskove ovako velikog kapaciteta nudi samo velikim korporacijama koje zahtevaju veliki smeštajni prostor u serverima i data centrima. Veliki kapacitet postignut je upotrebom Shingled magnetic recording (SMR) tehnologije koja povećava gustinu upisa podataka, pa samim tim i ukupan kapacitet HDD-a.

Dodatno povećanje kapaciteta ostvareno je upotrebom WD HelioSeal tehnologije. Ona se zasniva na upotrebi helijuma u hard diskovima, kako bi se smanjile vibracije magnetne glave koje prouzrokuje turbulencija vazduha. Stabilnija glava obezbeđuje mirniji rad i dodatno povećanje gustine upisa.

Ipak, treba pomenuti da se ova titula odnosi samo na diskove sa magnetnim glavama, jer već postoje SSD-ovi kapaciteta 100 TB (takođe ih nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji). Inače, ostaje nam da vidimo koliko dugo će 15TB Ultrastar DC HC620 biti na tronu, jer je Seagate najavio povratak modelom od 16 TB do kraja ove godine.

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Izvor: SleshGear

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,