Portret koji je generisao AI prodat za 432 hiljade dolara

Umetnička slika koju je napravila veštačka inteligencija prodata je za 432.000 dolara na Christie’s Prints and Multiples aukciji umetničkih dela u Njujorku. Iznenađenje je tim veće, jer je delo nazvano „Portret Edmonda Belamija“ prva umetnička slika koju je u potpunosti napravio AI.

PCPress.rs Image

Slika je delo algoritma nazvanog Generative Adversarial Networks (GANs), koji je osmislio umetnički kolektiv Obvious iz Pariza. Ta grupa umetnika je „nahranila“ algoritam setom podataka od oko 15.000 portreta naslikanih između XIV i XX veka. Deo algoritma nazvan Generator iskoristio je tu ogromnu količinu podataka kako bi kreirao sopstvenu sliku.

Drugi deo algoritma, Discriminator, poslužio je da pronađe razlike između umetničkih dela koje su stvarali ljudi i dela koje je proizveo Generator. Nakon toga je Generator vršio korekciju i proces se ponavljao sve dok Discriminator nije bio u stanju da prepozna razliku. To je bila tačka nakon koje je Obvious kolektiv odlučio da je umetničko delo dovoljno dobro da može da se proda.

Pročitajte i:  Eksperti predviđaju AI-zasnovane hakerske napade pre kraja ove godine

PCPress.rs Image

Portret Edmonda Belamija je bio jedan od ukupno 11 portreta koje je napravio ovaj algoritam. Svi ostali portreti prodati su preko Obvious Art sajta po ceni od 10.000 evra, pa se u tom opsegu očekivala i cena na aukciji. Ipak, pokazalo se da je procena bila potpuno pogrešna. Umesto očekivanih 7.000 do 10.000 dolara, ova umetnička slika dostigla je neverovatnu cenu od čak 432.000 dolara!

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,