BIZIT plus

WhatsApp olakšava odbijanje ažuriranja

EU je postigla dogovor sa Metom nakon problema oko politike privatnosti WhatsApp-a.

PCPress.rs Image

Politika privatnosti

WhatsApp je postigao dogovor sa Evropskom unijom nakon polemika oko promena politike privatnosti početkom 2021.godine. Nakon razgovora sa Evropskom komisijom i regulatorima EU za zaštitu potrošača, WhatsApp će korisnicima olakšati odbijanje ažuriranja novih uslova. WhatsApp će takođe „jasno objasniti“ kada će odbijanje tih uslova ograničiti korišćenje usluga, navodi Komisija. Korisnicima će takođe biti omogućeno da odbace obaveštenja ažuriranju i odlože pregled tog ažuriranja.

Takođe, kompanija je potvrdila da ne deli lične podatke sa drugim aplikaicjama kao što je, Facebook, radi reklamiranja. Takođe, ne deli te podatke sa trećim stranama, navodi Komisija.

WhatsApp je izazvao polemike početkom 2021.godine kada je zatražio od korisnika da dele podatke kao što su informacije o vezi i transakcije sa aplikacijama kao što je Facebook kao deo svoje nove politike privatnosti. Određeni korisnici su ovo protumačili kao znak da WhatsApp deli poruke i pozive sa Facebook-om. Zatim, to je dovelo do masovnog odlaska u konkurentske servise za razmenu poruka kao što su Signal i Telegram. WhatsApp je pokušao da uveri korisnike da ne može da pristupi šifrovanim razgovorima, ali je reakcija navela kompaniju da pauzira uvođenje politike. Kada je ponovo uveo nove uslove, dodao je pojašnjenja, ali je upozorio da će usluga postepeno prestati da radi ako korisnici ne pristanu na uslove.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Evropska komisija se uključila u januaru prošle godine. Komisija je odgovorila na optužbe za nepoštenu praksu tražeći od WhatsApp-a da bolje objasni kako koristi podatke korinika. Takođe, prošlog juna je zatražila od WhatsApp-a da jasnije objasni svoj poslovni model kao i to da li je profitirao od ličnih podataka ili ne.

Komisija za zaštitu potrošača planira da „aktivno nadgleda“ WhatsApp-ovu primenu ovih obećanja sa budućim ažuriranjima. Svaki prekršaj mogao bi dovesti do novčanih i drugih kazni. WhatsApp nije jedini koji se suočava sa ispitivanjem. Komisija navodi da nastavlja da traži servise koji pokušavaju nepravedno da nateraju korisnike da prihvate promenu politike ili druge neželjene funkcije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,