BIZIT plus

WhatsApp protiv viralnih poruka

WhatsApp testira novu opciju čija je funkcija da ograničava koliko puta određena poruka može da bude prosleđena drugim korisnicima, a potez je usledio nakon odluke kompanije Facebook da pojača borbu protiv lažnih vesti u okviru svojih platformi, a pošto su dezinformacije počele da budu uzrok sve većeg broja nasilnih incidenata.

Sa novim promenama WhatsApp planira da ograniči publiku do koje bi mogla da dođe neka poruka, te će u Indiji, gde je bilo najviše incidenata zbog poruka sa lažnim informacijama, taj broj biti ograničen na pet prosleđivanja, dok će u ostalim zemljama jedna poruka moći da se pojavljuje u okviru najviše 20 različitih komunikacija. Sa platforme će biti uklonjena i opcija “quick forward,“ a koja se do sada obično pojavljivala pored poruka u kojima su se delili neki medijski sadržaji. Ovim potezom kompanija planira da WhatsApp vrati izvornoj ideji, a u okviru koje bi ova platforma trebalo da bude servis za privatnu komunikaciju, čime bi se sprečilo širenje dezinformacija, koje je na platformi postalo uobičajena pojava.

Pročitajte i:  WhatsApp snizio minimalni dozvoljeni uzrast za upotrebu aplikacije u Evropi na 13 godina

Facebook je najavio i uklanjanje postova koji motivišu nasilje, a naročito u Indiji gde su WhatsApp dezinformacije već dovele do niza nasilnih incidenata. Još uvek nije jasno na koje tačno načine kompanije planira da kontroliše sadržaje, te koji kriterijumi neki post čine pozivom na nasilje, ali je očigledno da je WhatsApp u poslednje tri nedelje napravio niz poteza koji bi trebalo da vode ka rešavanju, ili bar ublažavanju ovog problema. Budući da kompanija ne može da kontroliše sadržaje na aplikacijama za razmenjivanje poruka, a zbog enkripcije, cilj je da se što više oteža širenje problematičnih poruka, koje zbog senzacionalističkih sadržaja lako postaju viralne.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: