Facebook priprema Internet satelit

Tokom maja pojavile su se informacije da Facebook priprema nešto zaista interesantno – da u tajnosti radi na eksperimentalnom satelitu koji će prosleđivati Internet signal na Zemlju upotrebom radio signala.

Sada to više nije tajna. Facebook je zvanično potvrdio da zaista radi na tom projektu i da se satelit naziva Athena, a ova vest dolazi nakon što je kompanija odustala od projekta Aquila koji je podrazumevao razvoj sopstvenih dronova za isporučivanje Interneta izolovanim delovima sveta. Prema rečima zvaničnika iz ove kompanije, Facebook veruje da će satelitska Internet tehnologija biti osnova broadband infrastrukture sledeće generacije. Ovim putem najlakše će se obezbediti pristup Internetu u najudaljenijim, ali i u tehnološki najzaostalijim delovima planete.

Plan je da se Athena satelit lansira početkom 2019. godine. Inače ovo nije jedini satelit koji će obezbeđivati Internet, pošto su kompanije kao što su OneWeb i SpaceX već lansirale svoje prve Internet satelite početkom ove godine. Ipak, tek nekoliko Internet satelita neće obezbediti željeni cilj. Za to je neophodna mreža od nekoliko hiljada malih satelita postavljenih u niskoj Zemljinoj orbiti, koji bi oformili mrežu iznad cele planete i tako svojim radio signalom pokrili celokupnu njenu površinu.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: