WhatsApp se priprema da se udruži sa drugim aplikacijama za razmenu poruka 

Šestomesečni rok za usklađivanje sa Aktom o digitalnim tržištima primoraće WhatsApp da se uskoro otvori za druge aplikacije za razmenu poruka

PCPress.rs Image

Prvi korak ka interoperabilnosti između platformi za razmenu poruka

WhatsApp je kontinuirano rastao u popularnosti, posebno u jugoistočnoj Aziji, Evropi, Africi i Južnoj Americi. Lako je privući nove korisnike na platformu jer je povezan sa brojem telefona, a podjednako je lako pronaći ostatak vaše društvene mreže na platformi. Ova dostupnost je dala WhatsAppu popularnost bez presedana. Međutim, čini se da će platforma sada preduzeti korake da se otvori za druge servise za razmenu poruka kao deo svoje usklađenosti sa Aktom o digitalnim tržištima Evropske unije.

Kako je primetio WABetaInfo, WhatsApp radi na novom odeljku unutar svoje aplikacije koji će sadržati “poruke trećih strana”. Nema daljih informacija o ovome iz same aplikacije. Ali lako je doneti pretpostavku o tome šta je u pitanju. Ovo izgleda kao prvi korak ka interoperabilnosti između platformi za razmenu poruka.

Evropska komisija nedavno je usvojila Akt o digitalnim tržištima koji primorava velike tehnološke kompanije da otvore svoje proizvode i oteža im kapitalizaciju kao monopolima. Komisija je takođe nedavno označila nekoliko kompanija i njihovih proizvoda kao “gatekeeper platforms”, dajući im šest meseci za usklađivanje sa ovim propisima.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Meta se nalazi na ovoj listi za Facebook, Instagram, WhatsApp i druge. To znači da kompanija mora omogućiti interoperabilnost na ovim servisima za razmenu poruka, otvarajući ih za spoljne igrače. Korisnici sa drugih servisa za razmenu poruka mogu vam slati poruke na WhatsApp, omogućavajući im da komuniciraju sa vama bez potrebe da instaliraju i prijave se na WhatsApp. Dakle, ako neko snažno preferira određenu aplikaciju za razmenu poruka, interoperabilnost će im omogućiti da koriste tu aplikaciju za kontaktiranje korisnika koji preferiraju drugu aplikaciju.

Ovo sprečava zaključavanje korisnika na platformu i promoviše konkurenciju, omogućavajući manjim igračima da se takmiče u prostoru svojim inovacijama, a da ne budu monumentalno oštećeni socijalnom inercijom.

Treba još videti kako će WhatsApp implementirati ovu funkciju i istovremeno održati svoja obećanja o sigurnosti i enkripciji, kao i zadržati kompatibilnost sa funkcijama poput Zajednica (Communities). Takođe nije poznato da li će ova funkcija biti proširena na tržišta izvan Evrope.

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: