WhatsApp: Unapređenja i važna ažuriranja

Posle nekoliko uspešnih ažuriranja, WhatsApp testira još jedu važnu opciju koja bi trebalo da proširi delovanje end-to-end enkripcije, te dodatno osigura čuvanje poruka. U pitanju je funkcija koja povezuje sve uređaje na kojima se koristi ova platforma, i to tako da komunikacija bude još sigurnija nego pre.

PCPress.rs Image

Svet komunikacije se ubrzano menja, i oni koji stoje iza WhatsApp platforme to dobro znaju – mnogi korisnici na svojim telefonima imaju i po nekoliko aplikacija za razmenjivanje poruka, a notifikacije im omogućavaju da svim razgovorima upravljaju bez problema. Iako se kao direktne alternative najpre prepoznaju Signal, Telegram i Wickr, najveća opasnost za WhatsApp dominaciju dolazi od Facebook Messenger-a, Apple iMessage, te RCS koji je tu da zameni SMS poruke.

Tako su najveći WhatsApp problem ograničenja koja postoje kada korisnici menjaju uređaje, a uprkos tome što postoje i web, te desktop varijante aplikacije. Naime, Signal i iMessage nemaju ovakva ograničenja, te omogućavaju jednostavan prelazak sa jednog uređaja na drugi. WhatsApp tu zakazuje, pa, na primer, nema iPad verziju aplikacije. To bi uskoro moglo da se promeni, budući da poslednji izveštaji ukazuju na to da WhatsApp radi na boljoj kompatibilnosti sa svim uređajima.

Pročitajte i:  Apple se bori protiv kazne od 2 milijarde dolara

https://twitter.com/WABetaInfo/status/1267923496505573378?s=20

Na novoj funkcionalnosti se radi više od godinu dana, a u pitanju je povezivanje uređaja koje bi trebalo da dođe umesto varijante koja nudi tek mogućnost da se sa nekog drugog uređaja pregledaju poruke sa telefona. Još uvek nema detaljnih informacija kako će proces izgledati u praksi, ali se čini da će biti neophodno da se stare poruke eksportuju na druge uređaje koji se koriste, ili na cloud.

Izazov je u tome da se jednostavna funkcija koja već postoji u okviru drugih platformi dobro uklopi sa end-to-end enkripcijom. Jasno je da ne osećaju svi korisnici potrebu za ovom funkcijom, te da će većina nastaviti da WhatsApp koristi samo na telefonu, ali će milioni ipak iskoristiti to što će end-to-end enkriptovanu komunikaciju moći da presele i na druge platforme.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: