WhatsApp uvodi podršku za passkey za Android korisnike

Nije navedeno kada će nova opcija za prijavljivanje biti dostupna na drugim uređajima.

PCPress.rs Image

Prijavljivanje skeniranjem lica, otiskom prsta ili pinom

WhatsApp je upravo olakšao i ubrzao proces prijavljivanja, barem na Android uređajima. Aplikacija za razmenu poruka je lansirala podršku za prijavljivanje putem sigurnosnih ključeva na Android-u. To znači da korisnici više ne moraju koristiti OTP (jednokratne lozinke) iz dvofaktorske autentifikacije kako bi se prijavili na svoj nalog. Sigurnosni ključevi (Passkeys) predstavljaju relativno novu tehnologiju za prijavljivanje. Dizajnirani su da budu otporni na napade, curenje lozinki i druge sigurnosne ranjivosti koje muče starije sisteme.

Sigurnosni ključevi se sastoje od kriptografskih parova koji se sastoje od javnog ključa i privatnog ključa koji se nalazi na uređaju korisnika. Privatni ključ ne može biti zabeležen ili dat drugim osobama. Bez tog privatnog ključa, niko drugi ne može da se prijavi na nalog neke osobe. Sada kada je WhatsApp lansirao podršku za sigurnosni ključeve, korisnici mogu verifikovati svoj identitet licem, otiskom prsta ili PIN-om.

Iako mnoge aplikacije još uvek nemaju podršku za passkeys, lista će se proširiti. PayPal je lansirao prijavljivanje putem sigurnosnih ključeva za Android u martu. TikTok je uveo podršku za ovu tehnologiju u julu. Nedavno je 1Password omogućio sigurnosne ključeve svim svojim korisnicima na desktopu i iOS uređajima nakon testiranja ovog rešenja za prijavljivanje tokom tri meseca.

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

Izvor: Engadget

Facebook komentari: