Wi-Fi za detektovanje eksplozivnih naprava

Wi-Fi se uglavnom koristi kako bi se telefon, kompjuter, ili neki drugi uređaj povezao sa prostranstvima koja nudi svetska internet mreža, ali bi u bliskoj budućnosti ova tehnologija mogla da dobije još jednu funkciju, a uz pomoć koje bi uticala na bezbednost u javnim prostorima.

PCPress.rs Image

Naime, na osnovu rezultata istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Rutgers univerziteta došlo se do zaključka da običan Wi-Fi može efektno, te jeftino da detektuje oružje, bombe, te eksplozivne hemikalije koje se, na primer, nalaze u koferu nekog putnika na aerodromu. Prema izveštajima, većina opasnih predmeta u sebi sadrži metale ili tečnosti, a ti materijali utiču na Wi-Fi signale na način da ti uticaji mogu da se detektuju. Sa druge strane, materijali u koje se obično pakuju opasni predmeti uglavnom su sačinjeni od papira ili tkanine, te signal kroz njih prolazi bez problema.

Stručnjaci su tokom istraživanja kreirali Wi-Fi sistem za detekciju oružja, koji je mogao da analizira šta se dešava sa Wi-Fi signalima kada dođu u kontakt sa određenim predmetima, te materijalima. Sistem su testirali na 15 različitih tipova materijala, te šest tipova prtljaga, da bi utvrdili da u 99% slučajeva može da razlikuje opasne objekte od onih koji to nisu.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

PCPress.rs Image

Naučni tim planira da u budućnosti unapređuje svoj Wi-Fi sistem, a kako bi bolje mogao da prepozna oblike određenih predmeta, te određuje količinu tečnosti koja se nalazi unutar nekog prtljaga. Tako bi u nekom trenutku ovaj sistem mogao da počne da se primenjuje na javnim mestima, te događajima poput festivala, utakmica, kao i na drugim dešavanjima koja bi mogla da budu mete terorističkih napada.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: