Wikileaks objavio poverljiva dokumenta o zatvoru Gvantanamo

PCPress.rs ImageNova dokumenta koja je objavio Wikileaks bacaju novo svetlo na dokaze kojima se američka vlada rukovodila prilikom zatvaranja ljudi u zatvor na Kubi. Pre objavljivanja su dokumenta prosleđena New York Times-u, Washington Post-u i britanskom Guardian-u. Sva su imala oznaku strogo poverljivih dokumenata i sadržavala su pojedinačne dosijee o zatvorenicima, uključujući i procene o njihovom stepenu rizika. Sva dokumenta nastala su između 2002. i 2008. godine.

Od nedelje se samo nekoliko desetina fajlova pojavilo na glavnoj stranici Wikileaks.ch. Sajt je objavio da ima ukupno 779 dokumenata, koje će objavljivati svakodnevno tokom maja. Među njima se nalaze i nikad objavljeni podaci o prvih dvesta zatvorenika koji su pušteni iz Gvantanama.

U dokumentima se pominje da su u istražnim postupcima u zatvoru ponekad učestvovale i obaveštajne službe iz Kine, Rusije i drugih zemalja kako bi izvukli informacije od zatvorenika. Jedan novinar Al Jazeera-e bio je zatvoren kako bi obezbedio informacije o svom programu obuke, telekomunikacionoj opremi i načinu na koji je dolazio do informacija. Objavljeno je da su se neki zatvorenici samo našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, a bili su stari od četrnaest do osamdeset devet godina.

Pentagon je oštro osudio objavljivanje poverljivih dokumenata. Nova otkrića o zatvoru u Gvantanamu mogla bi da pojačaju pritisak američke vlade za izručenjem Džulijana Asanža, navode strani mediji.
Izvor: CNET News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,