BIZIT plus

Wikipedia dobija novi izgled posle više od decenije

Wikipedia, jedna od 10 najposećenijih web lokacija na svetu i resurs koji milijarde koriste svakog meseca, dobija novi dizajn na desktopu posle više od jedne decenije.

PCPress.rs Image

Promene su suptilne, ali popravljaju korisničko iskustvo

Fondacija Wikimedia, koja vodi projekat Wikipedia, najavila je danas pokretanje ažuriranog interfejsa koji ima za cilj da učini sajt pristupačnijim i lakšim za korišćenje, sa dodacima kao što su poboljšana pretraga, alatka za prebacivanje između jezika na uočljivijem mestu, ažurirano zaglavlje koje nudi pristup na najčešće korišćene linkove, ažurirani odeljak sa sadržajem za članke na Wikipedia-i i druge promene dizajna za bolje iskustvo čitanja. Interfejs je već pokrenut na stotinama jezičkih verzija Wikipedia poslednjih nedelja, ali se sada prenosi na englesku Wikipedia-u.

Promene koje se uvode nisu mnogo dramatične — u stvari, neki korisnici ih možda neće odmah primetiti. Organizacija, međutim, kaže da je ažuriranje bilo neophodno kako bi se zadovoljile potrebe sledeće generacije korisnika interneta, uključujući i one koji tek dolaze na internet i možda su manje upoznati sa njim. Da bi razvila novi interfejs, fondacija je angažovala sa više od 30 različitih volonterskih grupa iz celog sveta, sa korisnicima na mestima kao što su Indija, Indonezija, Gana i Argentina, između ostalih, koji su pomogli da se testira ažuriranje i pruži uvid u razvoj proizvoda. Cilj ažuriranja je bio da se Wikipedia učini modernijom web platformom, kako se navodi, i da se ukloni nered, a istovremeno olakša korisnicima da doprinose. Takođe je imao za cilj da desktop web verziju učini konzistentnijom sa Wikipedia-inim mobilnim pandanom.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Među promenama je i novo poboljšano polje za pretragu koje sada koristi i slike i opise u svojim predlozima za automatsko dovršavanje koji se pojavljuju dok kucate kako bi pomogli korisnicima da usmere na članak koji vam je potreban. Ova promena, poput mnogih koje se uvode, je relativno mala, ali nudi vizuelni trag koji bi mogao da ubrza pretrage i učini ih korisnijim. Fondacija Wikimedia je saopštila da je ovo ažuriranje dovelo do 30% povećanja korisničkih pretraga kada je testirano – podsetnik da čak i manje promene mogu imati veći uticaj na upotrebu proizvoda u stvarnom svetu.

Druga promena uključuje ažurirano sticky header, gde ćete pronaći često korišćene linkove, kao što su Pretraga, naziv stranice i odeljci koji se pomeraju sa vama dok skrolujete nadole, ostajući zakačeni na vrhu stranice. To znači da više nećete morati da skrolujete nazad do vrha da biste pronašli ono što tražite, omogućavajući korisnicima da ostanu fokusirani na čitanje ili uređivanje sadržaja. Opet, ovo izgleda kao manje podešavanje, ali ono koje je smanjilo stopu pomeranja za više od 15% tokom testova – nešto što može biti od pomoći onima koji provode dosta vremena na Wikipedia kretćući se između stranica i odeljaka.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Testovi su takođe otkrili da su izmene koje su ljudi počeli da koriste pomoću dugmeta za uređivanje u sticky header-u ređe poništene od onih koje su pokrenute drugim dugmadima za uređivanje na stranici. Alati za prebacivanje jezika su ranije bili dostupni, ali su sada postavljeni na novu, istaknutiju poziciju u gornjem desnom uglu, omogućavajući čitaocima i urednicima da prelaze između preko 300 podržanih jezika. Ovo bi moglo biti od pomoći na tržištima u razvoju na kojima višejezični korisnici povremeno žele da pristupe stranicama sa drugih jezika. Novi odeljak sa sadržajem na levoj strani članaka, koji pomaže ljudima da se kreću kroz duži sadržaj, sada će ostati vidljiv dok se pomerate nadole po stranici i pomaže vam da vidite koji odeljak trenutno čitate. Ovo olakšava skakanje, kretanje između različitih delova članka dok dalje istražujete temu.

Opet, korisno, ali ne menja svet. Ostale promene na sajtu uključuju dodavanje sklopive bočne trake za iskustvo čitanja bez ometanja i promenu maksimalne širine linije. Fondacija je objasnila da ograničavanje širine dugog teksta čini udobnije iskustvo čitanja i poboljšava zadržavanje sadržaja. Međutim, prekidač je dostupan za prijavljene i odjavljene korisnike na svakoj stranici ako je monitor 1600 piksela ili širi, što omogućava korisnicima da povećaju širinu stranice. Prijavljeni korisnici takođe mogu da podese širinu na svojoj stranici sa podešavanjima. Podrazumevana veličina fonta je takođe povećana radi bolje udobnosti čitanja. S obzirom na veličinu čitalačke publike Wikipedia, jasno je da je organizacija pazila da ne napravi ometajuće promene. Danas Wikipedia nudi preko 58 miliona članaka na više od 300 jezika, koji se pregledaju skoro 16 milijardi puta svakog meseca, navodi se u saopštenju. U saopštenju se takođe navodi da nijedna postojeća funkcionalnost nije uklonjena kao deo ovih promena – umesto toga, fokus ažuriranja je bio na poboljšanju upotrebljivosti i modernizaciji sajta.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Preobražaj, koji je takođe poznat kao „Vektor 2022“ — referenca na naziv podrazumevane maske Wikipedia, bio je u radu tri godine. Od decembra 2022. Vector 2022 je bio podrazumevani izgled za oko 300 Wikipedia širom sveta, a postao je podrazumevani na arapskim i grčkim Wikipediama. Danas je ažuriranje dostupno na 94% od 318 aktivnih verzija Wikipedia za sve korisnike desktopa i prenosi se na englesku Wikipedia-u na desktopu.

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: