Wikipedia korisnički interfejs prvi put unapređen nakon 10 godina

Wikipedia je konačno, nakon čitave decenije, pustila u javnost svoj prvi „ozbiljan update“ korisničkog interfejsa, ali pitanje je koliko korisnika će to zaista i primetiti. Izmene su suptilne i novi interfejs izgleda gotovo identično kao i stari, jer je fokus bio da se eliminišu stvari koje su smetale, a ne da se kompletno menja izgled najpopularnije open-source enciklopedije.

PCPress.rs Image

Na primer, sadržaj koji se prikazuje sa leve strane sada je „zalepljen“ i uvek vidljiv na ekranu, čime je ubrzana navigacija kroz dokument. Prilikom pretrage, odmah se prikazuju fotografije i to dok se još uvek kuca upit. Olakšano je i menjanje jezika, koji sada mogu da se pretražuju, a ne samo listaju. Povećan je i osnovni font, kako bi se olakšalo čitanje. Pored ovih, napravljeno je još dosta manjih izmena, sve sa ciljem da se obezbedi neometano čitanje članaka.

Update je prvo pušten korisnicima na engleskom govornom području, a zatim se postepeno aktivira i za druge jezike. U trenutku pisanja ovog teksta, novi interfejs je dostupan za 300 od 318 jezika. Wikimedia Foundation navodi da nije uklonjena ni jedna od funkcionalnosti i da je pre objave, novi UI testirala velika internacionalna grupa volontera. Prema njihovim navodima, utvrđeno je da je na njemu povećan broj pretraga za 30 procenata, a da je skrolovanje stranica smanjeno za 15 procenata. U svakom slučaju, u narednom periodu će se prikupljati reakcije korisnika, pa se može očekivati da će u dogledno vreme biti još nekih izmena ili makar finog podešavanja sada već postojećeg korisničkog interfejsa.

Pročitajte i:  Privremeni interfejs koji se "provlači" kroz Windows već 30 godina

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,