BIZIT plus

Funkcija voice-to-text Google Docs dobija velike nadogradnje

Vaš glas je moćna alatka, a Google-ova funkcija diktiranja može vam pomoći da ga iskoristite, pretvorite, pa čak i da se pomoću njega predstavite.

PCPress.rs Image

Poboljšanja Google-ove funkcije diktiranja dolaze u februaru

Sa mogućnostima Google paketa za pretvaranje glasa u tekst, prenošenje misli iz govora u digitalnu kopiju je brzo i jednostavno. Povrh toga, Google je upravo 9. januara najavio da će njegova predstojeća serija voice-to-text poboljšanja, koja dolazi u februaru, omogućiti pouzdaniji i precizniji proces transkripcije.

Lista promena uključuje:

  • Smanjenje grešaka u transkripciji
  • Minimiziranje izgubljenog zvuka tokom transkripcije
  • Proširena podrška za glavne browsere
  • Automatski generisana interpunkcija u naslovima slajdova

Iako ćete morati da sačekate još nekoliko nedelja pre nego što u potpunosti budete imali koristi od poboljšanja performansi, dozvolite da vam pokažemo kako da koristite Google-ovu funkciju diktiranja da biste kucali i uređivali u Google Docs, pa čak i transkribovali beleške govornika u Google Slides.

Kako da koristite glasovno diktiranje u Google Docsma i Slidesma

  • Proverite da li je mikrofon vašeg uređaja uključen i da li radi

Da bi Google Docs ili Slides čuli vaš glas, prvo morate da se uverite da je vaš mikrofon uključen i dostupan u Chrome browseru. Proverite podešavanja mikrofona na vašim uređajima u sistemskim podešavanjima ili dozvolama browsera.

Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Sa predstojećim ažuriranjem, pisanje glasom će biti dostupno i na drugim browserima. Za sada ćete morati da se držite Chrome-a.

  • Uključite Voice typing

Da biste koristili kucanje glasom na Google Doc, otvorite novi ili postojeći dokument u Chrome browseru, idite u gornji levi ugao dokumenta da biste pronašli traku menija, izaberite Tools tab, a zatim “Voice typing”. Pojaviće se mikrofon box.

Isto važi i za korišćenje kucanja glasom na Google Slides. Kliknite na Tools opciju na traci menija, a zatim izaberite “Voice type speaker notes”. Zatim će se otvoriti beleške govornika i pojaviće se okvir za mikrofon.

  • Kliknite i govorite

Kada se pojavi okvir mikrofona, kliknite na ikonu mikrofona i počnite da govorite kada budete spremni.

Savet: Uverite se da govorite glasno jasno izgovarate svoje reči. Ako Google ne reprodukuje vaš diktat na pouzdan način, razmislite o tome da govorite sporije ili bliže izvoru mikrofona. Sa predstojećim ažuriranjem, ovaj proces bi trebalo da bude manje problematičan (ako trenutno jeste).

Ne zaboravite da navedete interpunkciju na kraju svake rečenice. Na primer, zapravo morate da kažete „Tačka“ ili „Znak pitanja“ da bi kraj vaše rečenice bio označen tom interpunkcijom.

  • Koristite glasovne komande za uređivanje i formatiranje
Pročitajte i:  DeepMind okvir nudi napredak u rasuđivanju LLM-a

Glasovno kucanje može biti intuitivno, ali ne zaboravite da će uređivanje i formatiranje vašeg dokumenta uključivati malo više instrukcija. Nakon što počnete da koristite glasovno kucanje, možete koristiti i glasovne komande za uređivanje i formatiranje dokumenta. Na primer, možete da kažete „Uvučena linija“, „Podebljano“ ili „Podvučeno“.

Imajte na umu da su glasovne komande u ovom trenutku kompatibilne samo kada su jezik naloga i dokumenta na engleskom. Takođe su ograničeni na rad sa dokumentima, a ne sa Slides ili bilo kojim drugim softverom Google paketa.

Završite voice-to-type sesiju

Kada završite sa diktiranjem, još jednom kliknite na ikonu mikrofona. Odavde možete da unesete sve što mikrofon nije pokupio ili ručno uredite i formatirate.


Izvor: Zdnet

Facebook komentari: