BIZIT plus

Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Kada se prošle godine pojavila vest da CNET (medij koji nudi vesti iz sveta tehnologije) objavljuje tekstove koje je pisao AI neki su se obradovali, dok su drugi ukazali na to da su ti članci prepuni grešaka i plagiranih delova. Zbog toga Wikipedia ovaj medij više ne prepoznaje kao pouzdan izvor.

PCPress.rs Image

O tome da bi roboti i veštačka inteligencija mogli da pokradu sve poslove se priča već godinama, ali je stvarnost obično drugačija od zamišljenih scenarija. Neki mediji su uprkos tome požurili da chatbotove zaposle kao novinare, što im se na kraju nije isplatilo. Prepoznavanje informacija, a posebno dezinformacija, je vrlo često više od pukog čitanja teksta.

Slučaj CNET je tako pokrenuo diskusiju o budućnosti medija, a Wikipedia urednici su odmah postavili pitanje da li je ovaj portal pouzdan izvor. Na kraju se došlo do zaključka da je „CNET postao izvorište tekstova koje generiše AI, a koji su prepuni grešaka“, što znači da eksperiment ne teče baš najbolje – AI u ionako problematičan svet donosi još više lažnih vesti i netačnih informacija.

Pročitajte i:  AI egzoskelet za pomoć pri hodanju

Tako su svi CNET tekstovi uklonjeni s Wikipedia stranica, a bilo je i drugih učesnika u sličnim skandalima – sadržaji s greškama su otkriveni i na drugim portalima kompanije Red Ventures koja stoji iza portala CNET.

Možda će AI jednog dana početi dobro i tačno da piše, a eksperti napominju da urednici sa Wikipedia-e nisu merilo dobrog novinarstva. Nešto drugo jeste – tačne informacije. Ovaj slučaj je upozorenje za sve medije koji žure da uvrste AI u svoje redove.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *