Windows 10 Fall Creators Update donosi nove funkcije

Microsoft je poslednjih šest meseci testirao Windows 10 Fall Update, te ga konačno objavio 17. oktobra. Sa ovim udate-om kompanija je zvanično lansirala i uređaj za Mixed Riality, koji će biti integrisan u Windows 10 task bar. Ažuriranje neće odmah biti dostupno svim korisnicima, ali je moguće ubrzati proces tako što se ode na Settings, potom na Updates & security, na Windows Update, i na Check for updates, kako bi se proverilo da li update spreman za određeni uređaj. U procesu može da pomogne i Update Assistant, alatka koja Windows Update obaveštava da korisnik želi svoje ažuriranje odmah, a neophodno ju je prvo instalirati, te se vratiti na prvi korak i ponovo proveriti Windows Update.

PCPress.rs Image

Iako većina update-ova dolazi u vidu suptilnih promena, neke funkcije se ipak izdvajaju. Tako je tu platforma za čuvanje fajlova – OneDrive Files On-Demand, funkcija koja omogućava da OneDrive koristi podatke sa cloud-a kada je to potrebno, a bez potrebe za punim sinhronizovanjem fajlova i foldera na uređaju.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Zanimljiva je i opcija My People, kojom Microsoft task bar za Windows 10 čini nešto više personalizovanim. Tako sada korisniku omogućava da kontakte prijatelja, saradnika, te članova porodice sačuva u task bar-u, te im kasnije lakše pristupi, te koristi Skype da bi komunicirao sa kontaktima iz task bar-a. Najkorisniji dodatak ovoj opciji je mogućnost da se elementi poput fotografija prevuku i sačuvaju u okviru kontakta.

PCPress.rs Image

Windows Mixed Reality za korišćenje zahteva kupovinu odvojenog uređaja od proizvođača poput Acer-a, Asus, Dell-a, HP-a, Lenovo-a, ili Samsung-a. Tu je i Cliff House, mesto na kojem mogu da se sačuvaju aplikacije, igre, čak i hologrami, te je glavni portal za pokretanje svega što je korisniku potrebno za VR.

Novi dizajnerski jezik je u Windowsu 10 nešto manje prisutan, a Fluent Design će se sa suptilnim efektima i animacijama pojaviti kroz aplikacije u Windows-u, iOS-u i Androidu. Olakšano je menjanje veličine aplikacija i prozora, a transparentni start meni sada koristi akrilični dizajn, te su promene vidljive i u Action Centru.

Pročitajte i:  Microsoft je predstavio Team Copilot

Microsoft-ov Edge pretraživač dobio je značajna poboljšanja u okviru novog update-a. Tako je sada moguće pinovati omiljene sajtove kako bi im se kasnije brže pristupilo. Tu je i nova mogućnost da se pretraživač otvori preko celog ekrana (F11), a radi bolje preglednosti.

Vlasnicima Surface uređaja Fall Creators Update će poboljšati touch i inking funkcije. Nova poboljšanja za stylus omogućavaju neograničeno pisanje u input panelu. Tu je i “find my pen” opcija, koja obaveštava o tome kada je olovka poslednji put korišćena na uređaju.

Kada je Cortana u pitanju, sada prikazuje obaveštenja o pozivima na Android telefonu, te sinhronizuje sva obaveštenja. Takođe, Cortana će moći da  zaključa, izloguje ili ugasi /restartuje korisnikov PC uz pomoć glasovnih komandi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,