BIZIT plus

Windows 10: Sam svoj majstor

Windows 10 objedinio je najbolje od Windows‑a 7 i 8/8.1 i tome dodao mnoge lepe stvari, ali ipak ne možemo reći da je savršen – uvek ima prostora za brušenje i fino štelovanje detalja. I dalje postoje neke stvari o kojima u Microsoft‑u nisu (dovoljno) razmišljali, koje nisu (dovoljno) dobro urađene ili koje nas jednostavno nerviraju. Najzad, ukusi su različiti, pa je za potpuno uživanje neophodna serija malih, ali korisnih podešavanja koja će zaobići ograničenja „desetke“.

Pa da krenemo redom…

Kodi

Multimedija

Prva primedba mnogih novih korisnika Windows‑a 10, naročito ako su prešli na njega sa „sedmice“, je da operativni sistem nije potpun – neke stvari su naprosto nestale. Možda možemo da ih kupimo u Windows prodavnici, ali ko bi kupovao ono što je godinama bilo besplatno? I to nisu nestale samo igre, već i neke opcije koje se tiču privatnosti i sigurnosti. Izvucimo za početak maksimum iz instalacije Windows‑a.

Windows je odavno prilagođen multimedijalnim računarima. On je danas medija centar preko koga slušamo muziku, gledamo filmove i fotografije, pravimo liste za reprodukciju, a sve to možemo da uradimo bez dodatnih programa. Tačnije, mogli smo sve do pojave „desetke“…

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

Reprodukcija DVD‑ova

Windows Media Player je osiromašen u odnosu na prethodne verzije ovog operativnog sistema, što ćete odmah primetiti ukoliko u njemu pokušate da pokrenete film sa DVD‑a. Naravno, Microsoft će vam ponuditi rešenje iz svoje prodavnice – Windows DVD Player… uz „sitan“ trošak od 15 dolara. Pre nego što se uhvatite za novčanik odnosno kreditnu karticu, razmislite o drugim rešenjima. Mnoga od njih su besplatna i, da se ne lažemo, daleko kvalitetnija od Microsoft‑ovog. Jedno od najboljih rešenja koje spada u pomenutu kategoriju jeste VLC Media Player. Preuzmite ga sa www.videolan.org/vlc i instalirajte. Pre nego što pokrenete reprodukciju DVD‑a, preporučujemo da u Video meniju odaberite Deinterlace i podesite opciju na Automatic. Ova jednostavna akcija doprineće boljem kvalitetu slike.

Alternativno rešenje je Media Player Classic. On je takođe besplatan, a postoji u zasebnoj verziji kao Media Player Classic Home Cinema (www.mpc‑hc.org) ili kao deo K‑Lite Codec Pack‑a (www.codecguide.com/download_kl.htm), s kojim ćete istovremeno instalirati i sve neophodne kodeke za reprodukciju audio i video formata.

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

Zamena za Windows Media Center

„Izgubljena u akciji“ je i (kod mnogih ne baš preterano popularna) aplikacija Windows Media Center. Ako spadate u manjinu koja je navikla na funkcionalnosti koje donosi jedan takav objedinjeni multimedijalni softver, na raspolaganju vam je nekoliko besplatnih alternativa. Pogledajte Kodi (www.kodi.tv), XBMC (Xbox Media Center, www.xbmc.org), kao i njegove derivate Plex (www.plex.tv) i MediaPortal (www.team‑mediaportal.com). Programi su besplatni, pa samo izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#230

 

Pročitajte još:

Windows 10: Podešavanja

Windows 10: Zaštita

Facebook komentari: