BIZIT plus

Windows10: Podešavanja

Priprema za Recover

Recovery

Kada Windows 10 neće da se pokrene, potreban je System Recovery disk koji će nam dati pristup do opcija za oporavak. Zato nije na odmet iskoristiti neki stari USB flash drajv (dovoljno je da ima 1 GB prostora) na kome će se čuvati sve što je potrebno za oporavak sistema. Da bi se napravio Recovery disk, u Windows search polju ukucajte recovery, pa sa listi odaberite opciju Create a recovery drive. Pratite uputstva i po završetku procesa dobićete alat spreman za slučaj nužde. Ako se desi situacija s početka ovog pasusa, priključite USB drajv u USB port, restartujte računar i dobićete pristup aplikacijama za oporavak Windows‑a.

Kreiranje Reinstall diska

Kada je Windows totalno „uništen“ da ne pomaže ni prethodno opisana procedura, neophodna je njegova reinstalacija. Za pripremu je potreban prazan DVD ili flash disk kapaciteta osam ili više gigabajta. Sa adrese www.microsoft.com/en‑us/software‑download/windows10 preuzmite Windows 10 Media Creation Tool. Pokrenite ga i odaberite opciju Create installation media for another PC. Odaberite jezik, verziju Windows‑a i arhitekturu (32‑bitnu ili 64‑bitnu). Instalacija će se zatim snimiti na USB disk ili u ISO fajl, koji kasnije može da se nareže na prazan DVD.

Zombi Internet protoka

Iako se proizvođači softvera i muzike bore protiv peer‑to‑peer tehnologije proglašavajući je najvećim zlom modernog sveta i leglom piraterije, sami oni koriste je za svoje potrebe. To je samo još jedan dokaz da ima istine kada se tvrdi da ta tehnologija služi i za legalne svrhe. Microsoft je dao sebi za pravo da koristi računare korisnika kao izvor za širenje svojih update‑ova. Sve bi to bilo u redu da su zatražili odobrenje od korisnika, ali nisu… Naime, Windows 10 poseduje ugrađenu peer‑to‑peer tehnologiju za širenje Windows update instalacija. Time su na efikasan način rasteretili sopstvene servere i kompletno opterećenje Internet protoka koji generiše preuzimanje novih nadgradnji prebacili su na korisnike. Ponovo se ispostavilo da ne postoji besplatan ručak…

Ukoliko ne želite da vaš računar bude zombi koji će trošiti vaš Internet protok umesto Microsoftime‑a, ili ako se jednostavno ne slažete s takvom politikom giganta iz Redmonda, možete da isključite ili promenite ovu opciju. Otvorite Start meni i odaberite Settings. Kliknite na Update & Security, pa nakon toga na Advanced options u Windows Update sekciji. Zatim odaberite Choose how updates are delivered i tu ili potpuno isključite pomenutu opciju ili je prebacite na PCs on my local network, koja će deljenje update‑a obavljati samo u okviru vaše lokalne mreže, a ne sa svima na Internetu.

Podešavanje File Explorer‑a

OldNewExplorer

Kada je predstavljen u Windows‑u 8, modifikovani File Explorer je stekao mnogo poklonika. Ipak ima i onih koji ne vole ribbon interfejs i žele stari način prikaza kao u Windows‑u 7. Takvim korisnicima u pomoć priskače program OldNew Explorer (tihiy.net/files/OldNewExplorer.rar). Treba ga raspakovati i pokrenuti instalaciju i nakon toga odabrati način kako želite da izgleda File Explorer. Da bi se videli efekti izmena, restartujte File Explorer.

Promena podrazumevane aplikacije

Za otvaranje datoteka svakog konkretnog tipa u Windows‑u je unapred definisana određena aplikacija. Korisnici često žele da rade u nekom drugom programu, pa zašto onda da ga ne učinimo podrazumevanim? Kliknite desnim tasterom miša na željeni fajl i odaberite Open with > Choose another app. Pre nego što kliknete na aplikaciju kojom želite da otvarate fajl, čekirajte opciju Always open this app… Ako se aplikacija ne nalazi u listi, kliknite na More apps. Ukoliko nije ni u toj proširenoj listi, pronađite je ručno – kliknite na Look for another app on this PC i potražite je na disku. Ako niste menjali lokacije za instalacije fajlova, preporučujemo da počnete s pretragom u folderima Program Files ili Program Files (x86).

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

 

Podešavanje podrazumevanih aplikacija funkcioniše i na starijim verzijama Windows‑a, ali Windows 10 donosi još jedan način – kroz Settings meni (Start > Settings > System > Default apps). Razlika u odnosu na prethodni način jeste u tome što ovde možete da na jednom mestu vidite podrazumevane aplikacije za najčešće korišćene poslove (za e‑mail klijent, browser, pregled fotografija, otvaranje dokumenata…) Dalja procedura ista je kao u prethodnom slučaju, a prednost je što veoma brzo mogu da se izvrše izmene za svaku od tih aplikacija.

Klasičan Start meni

Brojnim korisnicima klasičan Start meni iz Windows‑a 7 i dalje predstavlja najzgodniji način za pristup aplikacijama. Da biste ga dobili i na Windows‑u 10, sa sajta www.classicshell.net preuzmite i instalirajte program Classic Shell. Tokom instalacije ostavite uključenu samo Classic Start Menu opciju i kao rezultat dobićete klasični Start meni koji je uklopljen u Windows 10 stil. Na raspolaganju će vam biti sve prečice na koje ste navikli, kao i neke nove – na primer, do podrazumevanog Windows 10 Start menija.

Windows Photo Viewer

Microsoft je zamenio Windows Photo Viewer novom aplikacijom – Photo’s. Ukoliko ste se navikli na Windows Photo Viewer i ne želite da ga se odreknete u Windows‑u 10, postoji način da se on ponovo pojavi. Na adresi www.askvg.com/tip‑restoring‑windows‑photo‑viewer‑as‑default‑in‑windows‑10, nalazi se detaljno uputstvo kako da to uradite. Jeste da zahteva malo više čitanja, strpljenja i posla, ali barem to ne morate da radite više puta, već samo jednom.

Briefcase

Briefcase je jedan od najstarijih alata za sinhronizovanje podataka između dve lokacije. Iako izgleda da je uklonjen iz Windows‑a 10 (kao i Windows‑a 8/8.1), on je tu, samo je dobro sakriven. Do njega je moguće doći jednostavnom promenom parametara u bazi registry. Preuzmite Briefcase.zip fajl sa adrese winaero.com/blog/wp‑content/uploads/2012/09/Briefcase.zip, otvorite arhivu i pokrenite Briefcase.reg fajl.

Podešavanje skrivenog Start menija

Windows 10 ima i skriveni Start meni. Do njega se dolazi desnim klikom miša na Windows taster ili kombinacijom Windows + X, a sadrži prečice do određenih sistemskih programa. Ukoliko želite da u tu listu dodate sopstvene prečice ili da obrišete neke od postojećih, sa adrese winaero.com/download.php?view.21 preuzmite Win+X Menu Editor. Raspakujte ga i pokrenite fajl WinXEditor.exe. Ukoliko želite da u listu unesete novi program, kliknite na Add a program, a ako želite prečicu ili sistemske komande, odaberite Add preset.

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

Classic Display Settings

Ako vam se više sviđa stari Display Settings, možete da ga dobijete kroz prečicu koju ćete napraviti na desktop‑u. Kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor na desktop‑u i odaberite opciju New > Shortcut. Kao lokaciju upišite control.exe desk.cpl,Settings,@Settings. Dajte prečici neko ime i snimite je na desktop. Dvoklik na nju otvoriće stari, poznati, Display Setting prozor.

Uklanjanje nepotrebnih aplikacija

IObit-Uninstaller-5

Windows 10 dolazi s mnogo ugrađenih aplikacija koje nam verovatno nikada neće zatrebati. One samo zauzimaju prostor na disku, a ne postoji način za njihovo sistemsko deinstaliranje. Srećom, tu su eksterne aplikacije. Preuzmite IOBit Uninstaller (www.iobit.com/advanceduninstaller.php), pokrenite ga, u njemu selektujte Win Manager i nakon toga Windows Apps. Kada raširite selekciju, prikazaće se sve aplikacije u okviru Windows‑a, gde možete da odaberete one koje želite da deinstalirate. Sve obrisane aplikacije možete da vratite, ako vam ikad zatrebaju, tako što ćete ih instalirati iz prodavnice.

Prilagođeni Update

Podešavanja za update operativnog sistema u Windows‑u 10 takva su da se sve zakrpe i unapređenja instaliraju automatski. Iako ne možete da ih odložite na neodređeno vreme, postoji način da se cela ta priča malo poboljša. Potrebno je otići u Settings > Update & Security > Windows Update > Advanced Options. Korisnici Windows 10 Pro mogu da selektuju opciju Defer upgrades, koja će unapređenja i zakrpe koja nisu vezana za sigurnosne propuste odgoditi na nekoliko meseci. Windows 10 Home korisnici, s druge strane, mogu opciju Choose how updates are installed da postave na Notify to schedule restart, nakon čega će dobijati upozorenja da će se instalirati novi update paketi. Kućni korisnici koji se služe WiFi konekcijom mogu da zaobilaznim putem odlože preuzimanje i instalaciju ovih paketa na sledeći način. Na lokaciji Settings > Network & Internet > WiFi > Advanced Options aktivirajte opciju Metered Connection. Novi update paketi preuzimaće se tek kada se ova opcija isključi.

Klasični Alt+Tab

Kombinacija Alt+Tab u Windows‑u 10 prikazuje umanjenu listu otvorenih prozora na malo drugačiji način nego što je to bilo u ranijim verzijama. Ukoliko ste navikli na stari prikaz i želite isto to u novom Windows‑u pritisnite Windows+R i ukucajte regedit kako biste otvorili Registry Editor. U njemu potražite ključ HCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer. Kliknite na Edit > New > DWORD (32‑bit) Value i nazovite novi ključ AltTabSettings. Kliknite na njegovo ime, podesite vrednost na 1 i restartuje Explorer da prihvati promene.

Isključivanje Wi‑Fi Sense

WiFi Sense je koristan alat koji automatski dozvoljava prijateljima iz vaših kontakt lista da se konektuju na vašu bežičnu mrežu. Jedino što u Microsoft‑u nisu razmišljali da možda ne želimo baš svim prijateljima da dozvolimo toliku slobodu. Uglavnom, ako ste prilikom Windowsinstalacije‑a 10 odabrali Express Settings, onda vam je ova opcija podrazumevano uključena. Ukoliko ne želite da delite svoju bežičnu mrežu s kontaktima iz Outlook‑a, Facebook‑a, Skype‑a i ostalih aplikacija, kliknite na Start > Settings > Network & Internet > Wi‑Fi, odaberite Manage Wi‑Fi Settings i klizače koji se tu nalaze prebacite na poziciju OFF.

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

Prostor na hard‑disku

disk cleanup

Windows 10 dozvoljava da se prvih 30 dana nakon instalacije predomislite i da se vratite na staru verziju operativnog sistema. Ukoliko ste sigurni da to nećete da uradite, možete da oslobodite dosta prostora na disku. Otvorite File Explorer i idite na This PC. Kliknite desnim tasterom miša na C drajv, odaberite Properties, pa Disk Cleanup. Kada se otvori dijalog, kliknite na Cleanup system files i sačekajte da program skenira disk. Prođite kroz listu i označite sve što vam sigurno neće više biti potrebno. Najveća stavka zasigurno biće Previous Windows installation(s) i nju obavezno obeležite. Nakon završetka procesa, dobićete nekoliko slobodnih gigabajta prostora.

Još jednom napominjemo, nakon ove procedure nema povratka, pa morate da budete potpuno sigurni da vam obeleženi fajlovi neće biti više potrebni. Naravno, uvek možete da instalirate staru verziju Windows‑a sa odgovarajućeg DVD‑a.

Pokretanje starih aplikacija

Najveći broj aplikacija koje rade na Windows‑u 7 i 8 radiće i u novoj verziji. Ako se ipak desi da neka ne funkcioniše, nije sve izgubljeno. Ukoliko još uvek imate instalacije starijih verzija Windows‑a, možete da ih instalirate u virtuelnim mašinama. Dobar izbor je VirtualBox (www.virtualbox.org), koji omogućava da se u okviru host Windows računara pokrene više različitih virtuelnih Windows (ili nekih drugih) operativnih sistema. Programi koji ne rade na Windows‑u 10 funkcionisaće bez problema u takvoj virtuelnoj mašini sa, recimo, operativnim sistemom Windows 7.

OneDrive izmene

U Windows‑u 8 OneDrive je mogao da ima tzv. placeholdere za određene foldere, čime je obezbeđen pristup do fajlova u cloud‑u te oni nisu morali da budu smešteni na lokalnom disku. Windows 10 nema tu mogućnost, već je umesto toga neophodno da odaberete folder koji će se sinhronizovati. To se radi tako što se desnim tasterom miša klikne na OneDrive ikonu u taskbar delu za notifikaciju i selektuje se Settings. Zatim odaberite Choose Folders tab i kliknite na Choose Folders opciju. Isključite Sync all files and folders on my OneDrive i ostavite samo one koje želite da se sinhronizuju.

Preskakanje Login ekrana

Ako ste jedini korisnik računara koji bezbedno stoji na vašem radnom stolu, možda vam nije potrebna pristupna šifra – želite da računar bude spreman za rad čim se podigne. Da biste isključili dijalog koji traži šifru, pritisnite Windows + R, otkucajte netplwiz i pritisnite Enter. Proverite da li je uključen vaš korisnički nalog, isključite opciju Users must enter a username and password to use this computer i potvrdite izmenu. Zatim unesite svoju šifru i dva puta kliknite na OK.

Windows takođe može da traži vašu šifru i nakon što se računar probudi iz stanja mirovanja. Da biste to isključili, pozicionirajte se na Start > Settings > Accounts > Sign‑in options i kod Require sign‑in putem dropdown menija izaberite Never.

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#230

Pročitajte još:

Windows 10: Sam svoj majstor

Windows 10: Zaštita

 

Facebook komentari: