BIZIT plus

Windows 10 za decu devedesetih

Iako i sam ima određene probleme, te ne funkcioniše uvek savršeno, Windows 10 je nesagledivi evolutivni skok u odnosu na Windows 95 i 98, ali je nostalgija ponekad jača od praktičnosti, te svi oni koji su se pitali kako bi Windows 10 izgledao da se pojavio krajem prošlog veka sada mogu to i da vide.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o Windows 10 1990s Edition, jer kome treba Cortana kada je tu Clippy. Koncept je predstavio YouTube kreator Kamer Kaan Avdan, koji se ranije bavio i verzijama Windows XP, Windows 95 i Windows 7, a razlika je u tome što je prethodno starijim verzijama operativnog sistema davao modernije odlike, da bi sada učinio suprotno, te poslednju Windows verziju vratio u devedesete godine prošlog veka. Tako Start menu u okviru Windows 10 1990s Edition još uvek ima slična polja, ali sa ikonicama iz verzija 95/98, koje su za programe, ne aplikacije, te opcije poput MS-DOS Prompt, Minesweeper, Paint i Control Panel.

U izradi videa koji ilustruje Windows 10 za decu devedesetih korišćeni su VHS filteri, Edge je prikazan kako Yahoo pokreće modernom brzinom, Calculator i WordPad imaju one zaboravljene nijanse sive, nema Cortana-e, ali je Clippy tu da preuzme njena zaduženja.

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

Izvor: BetaNews

Facebook komentari: