BIZIT plus

WINDOWS: Kako sortirati Explorer?

Windows odavno nudi vrlo efikasne načine sortiranja fajlova. Veština vladanja Explorer sortiranjem i te kako se isplati kada pretražujete foldere pretrpane fajlovima koji su nastajali u dužem periodu, a niste sigurni kako se zovu, kada su nastali ili menjani i gde se tačno nalaze.explorer

Search je klik daleko, ali kada se malo toga sećamo, sortiranje i prilagođavanje prikaza celokupne liste fajlova može da bude bolje rešenje.

Fajlovi su po folderima obično sortirani po imenu ili hronološki, ali Windows Explorer nudi mnogo veću fleksibilnost koja je uglavnom slabo iskorišćena. Fajlove možete da sortirate po raznima ključevima u rastućem ili opadajućem redosledu, pa čak i „bočno“, sve u zavisnosti od toga koji pogled koristite.

WinSortiraniExplorer1Ukoliko ste u detaljnom pogledu, sortiranje je najjednostavnije, a pred vama se, kao što je polazeći od samog imena intuitivno najlogičnije, nalaze i informacije o osobinama fajla. U liniji neposredno iznad spiska prikazanih fajlova nalazi se linija na kojoj su pobrojani Name, Date, Size i eventualno druge osobine prikladne prikazanom tipu fajlova.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

Na svaki od tih naziva možete da kliknete i time zadate sortiranje po tom ključu. Naredni klik na drugo polje menja ključ sortiranja, a drugi klik na isto polje menja redosled prikaza.

Postoji uzlazno i silazno sortiranje. Uzlazno ide od manjeg ka većem i označeno je trouglom orijentisanim nagore. Na primer, prvo se prikazuju fajlovi sa imenom na slovo A, a na kraju na slovo Z ili prvo stariji pa noviji, odnosno prvo manji pa veći.

Ovo možete da zapamtite i po tome što je profil trouglića pri vrhu mala tačka, a silazeći popunjava se i raste do cele stranice trougla. Silazno sortiranje počinje od najvećih osobina (stranica trougla) i spušta se do najmanjih (tačka – teme trougla). Obratimo pažnju na činjenicu da Windows Explorer odvojeno grupisano prikazuje i sortira ne samo fajlove već i potfoldere koji se nalaze u tekućem folderu.

Detaljan pogled je intuitivan za sortiranja, ali i svi ostali pogledi mogu da se sortiraju po istim ključevima, samo što je sortiranje za nijansu složenije, a pravila nisu tako očigledna kao kod detaljnog pogleda koji ima privilegiju da prikazuje onu sjajnu liniju s nazivima i trouglićima.

Pročitajte i:  Filteri podataka u Excel izveštajima

Ukoliko pređemo na neki drugi pogled pomoću ikone koja je treća s desne strane pri gornjem desnom uglu Explorer prozora, onda je najlakši način sortiranja desni klik na praznu površinu Explorer‑a i izbor Sort by iz kontekstnog menija, praćen klikom na kliterijum: Name, Date, Type iz ponuđenog podmenija. Sada nema zgodnog trouglića koji pokazuje gore ili dole, pa da bismo raščistili dilemu, moramo da ponovimo desni klik „u prazno“ i da u Sort by meniju potražimo stavke Ascending ili Descending za uzlazni ili silazni redosled.

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari: