BIZIT plus

Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

Novi Windows malver je maskiran u Google Translate ili MP3 downloader programe koji distribuiraju alate za rudarenje kriptovaluta bez znanja žrtava.

PCPress.rs Image

Lažne aplikacije se distribuiraju preko legitimnih sajtova na kojima se nalaze besplatni softveri, što znači da je riziku izložen veliki broj korisnika. Bezbednosni eksperti su utvrdili da su za malver odgovorni napadači iz Nitrokod, a aplikacije na prvi pogled izgledaju čisto I nude funkcionalnosti koje se obećavaju.

Problem je u tome što malver postoji, a napadači imaju efikasnu strategijumaliciozni programi se isporučuju mesec dana nakon instaliranja, što otežava detekciju. Pored toga se Nitrokod dobro kotira u Google pretragama, što znači da brzo stiže do onih koji traže neku aplikaciju, a budući da ih nudi besplatno, mamac funkcioniše.

PCPress.rs Image

Nitrokod Google Translate aplikacija se našla i na sajtu Softpedia, gde ju je preuzelo preko 112 hiljada korisnika. Problem je dakle ozbiljan, a korisnicima se kao I uvek preporučuje opreznost – malver za rudarenje kriptovaluta može da ugrozi hardver, budući da dovodi do pregrevanja i opterećuje CPU.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: