Šifrovanje podataka na flash disku

Flash memorija je sjajna stvar kada podatke treba poneti sa sobom ili prebaciti ih između dva računara koji nisu umreženi.

PCPress.rs ImageOvakvo prebacivanje je teoretski sigurnije nego prebacivanje preko mreže kojoj pristupaju i drugi ljudi ili preko Interneta, jer je podatke moguće presresti na brojnim tačkama koje su van naše kontrole. Flash memorija je zbog fleksibilnosti, lakoće korišćenja i velikog kapaciteta u potpunosti izbacila iz upotrebe CD i DVD diskove po pitanju ličnog prebacivanja podataka, a disketa se sećamo samo u sentimentalnim situacijama kada ugledamo neki desktop računar koji još može da ih koristi, bez obzira što u njih svakako, odavno niko diskete ne ubacuje.

Ipak, i flash memorija ima sigurnosne probleme. Ogroman kapacitet garantuje i ogromnu količinu izgubljenih podataka kada nešto krene nizbrdo. Rešenje ovog problema je višestruko čuvanje kopija bitnih podataka, bilo na drugim flash uređajima ili hard‑diskovima. Drugi problem je što flash diskove često zaboravljamo da ponesemo sa sobom i ostavljamo umetnute tamo gde ne treba – mali su pa se često i lako gube, a lako ih je i ukrasti. Da bi umanjili problem otuđenja podataka, možemo da pribegnemo šifrovanju (enkripciji).

Windows 7 poseduje dobro sistemsko rešenje ovog problema. BitLocker Drive Encryption je sastavni deo operativnog sistema i pomoći će vam da jednostavno šifrujete podatke koje smeštate na flash – sve i ako ih se neko neautorizovan dočepa, neće moći da ih zloupotrebi pa će se šteta svesti na cenu ovog malog uređaja.

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,