Windows 7 – Sistemski image

Kopija sistemske instalacije je odličan potez koji će omogućiti da u slučaju havarije sistem brzo povratite u vozno stanje i da, uz najmanji mogući gubitak podataka, vremena i živaca, sa svim podacima nastavite tamo gde ste stali pre nego što se događaj desio.

PCPress.rs ImageImage sadrži potpuni backup operativnog sistema i svih podataka koji se nalaze na disku. Ukoliko osnovni disk otkaže, svi podaci se vraćaju na novi disk koji ga zameni. Osim što zahteva najviše prostora za skladištenje podataka, ozbiljan nedostatak ove strategije je u tome što se backup vraća po sistemu sve ili ništa: nemoguće je vratiti kopiju samo dela podataka na postojeću instalaciju, pa je kopija nepraktična kada nije došlo do potpune havarije.

Kada poželite da napravite System Image, pokrenite Backup and Restore u Control Panel‑u i odaberite da li se snima na hard disk, DVD ili neki mrežni uređaj. Nakon potvrde i ekrana provere izbora, počinje generisanje sigurnosne sistemske slike koja vam, nadamo se, nikada neće ni zatrebati. Kada napraviti image fajl? Preporučujemo da to uradite na početku korišćenja računara, kada instalirate operativni sistem, sve potrebne aplikacije i dodate lične dokumente. Image po potrebi periodično možete da menjate, mada će kasnije biti teže praviti nove verzije, pošto će disk vremenom biti pretrpan raznim velikim fajlovima.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u PC#192)

Facebook komentari:

Tagovi: ,