WMS u službi sigurnosti potrošača: Prednosti sledljivosti lanca snabdevanja

Javnost u Hrvatskoj nedavno je potresla situacija u kojoj se nekoliko konzumenata popularnog bezalkoholnog pića našlo u velikim zdravstvenim problemima.

PCPress.rs Image

Vest je odjeknula kao bomba i danima je bila udarna u svim medijima po Hrvatskoj pa su proizvodi kompanije povlačeni s polica prodavnica, kioska, benzinskih pumpi, iz kafića i restorana itd., nije se pilo ništa iz asortimana Coca-Cole.

Kao proizvođač WMS-a koji podržava i punu sledljivost (trace­ability), nismo upleteni u ovu priču, ali podstaknuti zastrašujućom sudbinom čoveka koji će doživotno imati zdravstvenih problema samo zato što je popio kiselu vodu u kafiću, odlučili smo da se osvrnemo na taj događaj i edukujemo vas o prednostima kontrole i sledljivosti lanca snabdevanja.

Sklad brzine i sigurnosti

Današnja brzina razvoja proizvodnje i trgovine u skladu je s potrebama potrošačkog društva, ali kompanijama nameće nove uslove poslovanja. S tim je povezan i rast kompleksnosti skladišnog upravljanja i logističkih operacija kako bi se zadovoljio kriterijum isporuke sve većih količina na tačan i brz način. Pri tome, kvalitetno upravljanje skladištem, logističkim operacijama u skladištu i transportu, te ljudskim resursima, kao i sigurnost proizvoda, zauzima sve veću ulogu.

Sledljivost je mogućnost praćenja istorije, primene ili lokacije onoga što posmatramo u lancu. Zbog prirode tržišta, princip sledljivosti najviše doprinosi u hemijskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, s obzirom na to da je u fokusu interesa zakonskih i regulatornih tela. U velikom broju kompanija, sledljivost je i sastavni deo svakog crisis management-a. U logistici, sledljivost se odnosi na sposobnost kontrole robe duž distribucionog lanca na temelju broja lota ili broja serije.

Sledljivost je mogućnost praćenja istorije, primene ili lokacije onoga što posmatramo u lancu. Zbog prirode tržišta, princip sledljivosti najviše doprinosi u hemijskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, s obzirom na to da je u fokusu interesa zakonskih i regulatornih tela

Unutar lanca snabdevanja, sledljivost je kako regulatorno, tako i etičko i ekološko pitanje. Sve se više priča o sledljivosti kao temeljnom kriterijumu za napore održivosti vezane za lance snabdevanja, pri čemu je poznavanje proizvođača, radnika i drugih veza neophodan činilac koji stoji iza verodostojnih tvrdnji o društvenim, ekonomskim ili uticajima na okolinu. Ekološki prihvatljivi trgovci mogu odabrati da informacije o svom lancu snabdevanja učine besplatno dostupnim kupcima, dokazujući time da su proizvodi koje prodaju napravljeni u fabrikama s bezbednim radnim uslovima, od radnika koji zarađuju poštenu platu, koristeći metode koje ne štete okolini.

Međunarodna organizacija za standardizaciju EPCglobal pod GS1 ratifikovala je standarde EPCglobal mreže (posebno standard EPC Information Services EPCIS) koji kodifikuju sintaksu i semantiku za događaje lanca snabdevanja i siguran metod za selektivno deljenje događaja lanca snabdevanja s trgovačkim partnerima. Ovi standardi sledljivosti korišćeni su u uspešnim implementacijama u mnogim industrijama i sada postoji širok raspon proizvoda koji su sertifikovani kao kompatibilni s tim standardima.

Sledljivost pruža niz prednosti

Brže rešavanje problema. Nudi mogućnost istraživanja i rešavanja problema povezanih s određenom komponentom ili sastojkom. To postaje presudno tokom događaja kao što je povlačenje, tako da zainteresovane strane imaju sredstva za lociranje izvora problema. Zauzvrat, to omogućava preduzeću da se distancira od problema – na primer, da kaže da njegova hrana ili proizvod nisu pogođeni ili da preduzme korektivne mere.

Podrška za pronalaženje izvora. Sledljivost takođe nudi način za jačanje imidža robne marke usled sve veće zabrinutosti potrošača oko izvora onoga što jedu i proizvoda koje kupuju.

Bolji poslovni procesi. Osim toga, podaci generisani iz programa sledljivosti mogu pomoći kompanijama da optimizuju poslovne procese, kao što su planiranje informisanja i upravljanje lancem snabdevanja. Mogu pomoći u rešavanju problema koji se odnose na vreme isporuke, troškove transporta i upravljanje zalihama.

Poboljšana održivost. Sledljivost je takođe ključni element održivosti lanca snabdevanja, koncept s kojim
je usko povezana. Upravljanje rizikom, sigurnost i korporativna društvena odgovornost su drugi povezani koncepti.

Prepoznavanje problema

U Primat informatici odavno smo prepoznali važnost sledljivosti i ostalih sistema koji podržavaju kompanije u sigurnom i efikasnom poslovanju, pa smo se orijentisali isključivo na razvoj takvih sistema kako bismo omogućili našim korisnicima moderno, efikasno i sigurno poslovanje.

PCPress.rs Image

Primat informatika je mala, ali uspešna firma sa sedištem u Zagrebu, nastala 2010. izdvajanjem odeljenja informatike iz kompanije Primat logistika. Orijentisani smo na projektovanje, razvoj i proizvodnju logističkih informacionih sistema, odnosno sistema za upravljanje skladištem koji podržavaju kompanije u efikas­nom poslovanju.

Nudimo celovita logistička rešenja u različitim područjima poslovanja: sledljivost robe u trgovini i proizvodnji, sisteme za podršku logističkim postupcima u skladištu, upravljanje transportom i upravljanje robotima i automatizovanim skladišnim sistemima. Naša aplikaciona rešenja temeljena su na ORACLE-ovoj bazi podataka (RDBMS), Microsoft.Net tehnologiji i Web servisima i usmerena su prema srednje velikim i velikim kompanijama.

Po svojim mogućnostima naša rešenja su u rangu bilo kojih stranih WMS rešenja, a cenovno mnogo prihvatljivija. Softver je fleksibilan i podržava bilo koju veličinu preduzeća i obim poslovanja, razvijen od
našeg iskusnog tima na novim i modernim tehnologijama i svakodnevno radimo na novim mogućnostima u saradnji s našim korisnicima koje smatramo partnerima.

Najveći veruju u nas

Gledajući s aspekta kako regionalnih korisnika, tako i onih potencijalnih na području regiona, naša velika prednost je poslovanje na „domaćem terenu“, što omogućava brzu reakciju u svim situacijama, lakše sporazumevanje zbog nedostatka jezičkih barijera i poznavanje naših prilika, zakona i običaja.

Kvalitet našeg proizvoda prepoznale su neke od globalnih kompanija, kao što su Molson Coors grupacija (Apatinska pivara u Srbiji, Zagrebačka pivovara u Hrvatskoj, Kamenitza u Bugarskoj, Bergenbier u Rumuniji, Trebjesa u Crnoj Gori). Takođe, radimo i s velikim imenima u regionu, od kojih moramo da navedemo u Srbiji Drenik ND, Carslberg Srbija, Knjaz Miloš i Mg Mivela, u BiH Orbico, Auto Milovanović, Boreas, Luk, Suton i Kiseljak, u Sloveniji Sportinu, u Makedoniji Pivaru Skopje dok je broj hrvatskih kompanija, naravno, najveći, a neke od njih su Pevex, Jamnica, Ireks, DBT, Narodne novine, Milsing, Vindija, Vindon, Gavrilović, Intersnack Adria, Duplico, PPS Galeković i neki od novijih – Oktal Pharma
i Petrokov.

PCPress.rs Image

Nažalost, još uvek ima prehrambenih i distributivnih kompanija koje nemaju mogućnost sledljivosti. Nedovoljno ulaganje ili rezanje troškova svakako su osnovni razlog, a uz njih su i nebriga menadžmenta ili nedostatak volje za ulaganjem u modernizaciju. Međutim, pojavom neke krize troškovi se višestruko povećavaju, što na kraju može da dovede i do prekida poslovanja i zatvaranja kompanije. Ulaganje u sistem sledljivosti u odnosu na trošak koji donosi kriza poput ove Coca-Coline, koja čak i ima sistem sledljivosti, veoma je zanemarljivo.

Za kraj možemo samo reći da ne treba štedeti na informacionim sistemima koji pomažu u sigurnijem poslovanju jer sledljivost nije stvar izbora. Svi u lancu snabdevanja treba da preuzmu odgovornost za ono što proizvode i distribuiraju i da osiguraju maksimalnu sigurnost proizvoda za korisnike, ali i za ostale poslovne subjekte.

primat-informatika.hr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,