Data centri 2024

WORD 2013: Dodavanje kontrole pravopisa

Ko radi taj i greši, a Microsoft Word 2013 potrudiće se da ispravi većinu grešaka koje napravite tokom unosa teksta. U verziji 2013, Word može da pruži podršku za proveru teksta svih značajnih svetskih jezika, u koje spada i srpski; podržano je ćirilično i latinično pismo.Word saveti (1)

Ukoliko imate verziju koja u sebi ne sadrži i srpsku lokalizaciju, sve neophodne alate preuzećete jednostavno sa Interneta. Tačnije, mogli ste to da uradite donedavno kada je nakon pojave Office 365 pretplate Microsoft pomalo zakomplikovao pristup besplatnom download‑u koji je i dalje moguć, ali više nije istaknut u prvom planu.

Sada je na prvom mestu komercijalni jezički paket (Language pack) koji ne želite da preuzmete ako ste navikli da meniji i komande Office‑a budu na engleskom jeziku. Ukoliko vam je, dakle, potreba samo kontrola pravopisa, slobodno uštedite 24,95 dolara, koliko košta pun jezički paket za srpski jezik.

WordBajtoviKontrolaPravopisa1WordBajtoviKontrolaPravopisa2

Proofing tools alati

Proofing tools alati su nezamenjivi kada se naviknete na njih. Ova automatika nije baš nepogrešiva i može se desiti da pojedine greške ne budu detektovane, a da još češće uz to dobijete i lažne alarme kada Word ne prepozna potpuno ispravno napisane reči i rečenične konstrukcije.

Bez obzira na sve to, ispravljanje koje donosi Word izuzetno je korisno zato što do izražaja dolazi otkrivanje najčešćih grešaka zbog kojih se tekstovi i inače više puta kontrolišu, a kada je naročito kritično. U zavisnosti od naših potreba, možemo da se odlučimo za profesionalni jezički paket ili jednostavniji jezički interfejs paket (LIP).

Jezički paketi omogućavaju vam da vidite stavke trake ili menija, komande, pomoć i alatke za proveru kao što su kontrolor pravopisa, kontrolor gramatike i rečnik sinonima u prevedenoj verziji sistema Office za sve Office aplikacije.

S druge strane, jezički interfejs paketi (LIP‑ovi) samo menjaju jezik za ribbon i komande za neke Office aplikacije (Word, Excel, OneNote, Outlook i PowerPoint) i sadrže kontrolor pravopisa. Ukoliko vam je dovoljno instaliranje jezičkog interfejs paketa (LIP) za ćirilicu, besplatno preuzimanje fajlova omogućeno je za Office verzije 2007, 2010 i 2013.

Pročitaj više: Korisni MS Word saveti

Kako dodati LIP-ove?

Da biste dodali LIP, potrebno je da preko ribbon‑a File i stavki Options pa Language dođete do opcije za dodavanje jezika. Jednim klikom bićete prebačeni na Microsoft‑ov sajt. Na stranici „Preuzimanja jezičkih interfejs paketa (LIP)“ izaberite modul koji želite. Treba da instalirate verziju jezičkog interfejs paketa koja se podudara sa verzijom sistema Office koju koristite.

Na primer, ako koristite Office 2013, instalirate Office 2013 jezički interfejs paket. Kada budete preusmereni na odgovarajuću stranicu za preuzimanje jezika, kliknite na Preuzmi, sledite uputstva i kliknite na taster Instaliraj. Programski dodatak Genuine Windows Validation Component mora biti instaliran na računaru. Ako nije, taster Preuzmi menja se u Nastavi. Morate da dovršite proces provere valjanosti kako biste mogli da instalirate jezički interfejs paket. Kada se proces provere valjanosti dovrši, kliknite na Pokreni da biste preuzeli datoteku na računar. Ako koristite operativni sistem Windows Vista, korisničke dozvole možda će zahtevati da kliknete na taster Nastavi kada softver bude preuzet, a nakon toga ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu da biste prihvatili Microsoft‑ov ugovor o licenciranju.

Treća mogućnost ostavlja nam odškrinuta vrata da i besplatno koristimo proofing tools ne samo za ćirilicu već i za latinicu. Interesantno je da su se ovi paketi za Microsoft Office preuzimali besplatno na zvaničnom Office.com sajtu, a da su stranice za download uklonjene nakon bacanja akcenta na novi Office 365 sistem prodaje preko pretplate.

Još interesantnije je da su stranice za download proofing tools i dalje ostale aktivne, ali na microsoft.com stranici, samo što im je pristup manje intuitivan i vidljiv, bez dodatnih objašnjenja da je to upravo ono što vam je potrebno. Ako pomoću regularna dva‑tri klika dođete do products.office.com/en‑gb/language‑packs, dobićete mogućnost da idete na kupovinu preko Language Pack linka ili da preuzmete besplatni LIP (ovde vas na drugom sajtu – microsoft.com očekuje samo srpska ćirilica). Ukoliko kliknete na treći link koji vas vodi do proofing tools, preći ćete takođe na microsoft.com na kojem vas ipak očekuju željeni fajlovi vezani samo za proveru pravopisa, ali bez prevedenog interfejsa i pomoći koji su deo potpunog Language pack‑a ili LIP‑a, a koji vam, ruku na srce, neće nedostajati. Direktan link do najpotrebnijeg paketa za srpsku latinicu naći ćete u padajućoj listi.

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,