Word – Optimalna vidljivost poglavlja

Jedan od važnijih elemenata pisanja jeste i efikasno organizovanje vlastitih misli u zaokružene celine. Word 2013 pomaže nam da već tokom samog kreiranja teksta definišemo zaglavlja i podnaslove, da ih prikažemo u Outline prikazu i pomoću Navigation panela koji se obično prikazuje u levom delu ekrana. Mali ekrani ne trpe razne dodatne koji oduzimaju uvek deficitaran osnovni prostor namenjen prikazu centralnog sadržaja – samog teksta. Sa druge strane, veliki ekrani stonih računara omogućavaju komotan prikaz ne samo dve cele stranice, već i dodataka koji nam olakšavaju rad.Word Saveti

Microsoft Word 2013 brine i o onima koji imaju višak prostora, pa nudi funkcionalne dopune koje efikasno koriste raspoložive površine. Pored toga, Word 2013 uveo je i nove mogućnosti sužavanja i širenja zaglavlja u Print Layout pregledu, na isti način kao u Outline modu rada. Dok obrađujemo tekst, neka poglavlja su „interesantnija“ i poželjnija za prikaz, a druga samo „smetaju“. Često se dešava da su neka poglavlja završena i konačna, dok na drugim intenzivno radimo, pa nam u raznim zahvatima prva grupa samo smanjuje vidljivost onoga na šta želimo da se fokusiramo.

Ovde funkcionalnost privremenog ili trajnog prikrivanja „suvišnog“ dolazi do pravog izražaja. Kada spakujete (collapse) poglavlja, možete da prebacite ili prevučete zaglavlja na novu poziciju i automatski preselite sav tekst i podnaslove koji hijerarhijski pripadaju tom poglavlju, u šta ćete se uveriti kada ga klikom ponovo raspakujete. Štaviše, ako obrišete spakovano zaglavlje, sve što se nalazi u njemu biće obrisano.

05-WordOptimalnaVidljivostPoglavlja

Da biste sužavali ili širili pogled na pojedina poglavlja, najpre otvorite dokument koji sadrži zaglavlja i teskt organizovan po poglavljima. Ukoliko prikaz dokumenta nije u Print Layout režimu, pronađite odgovarajuću ikonu u ribbon View tab‑u i njegovoj Views grupi. Zatim postavite kursor miša na zaglavlje koje nameravate da prikrijete i kliknite na trougao koji se pojavljuje u levoj margini pored zaglavlja koje ćemo suziti. „Spakovano“ poglavlje širimo ponovnim klikom na isti trougao.

Ukoliko želimo da suzimo sva poglavlja, postoji zgodna opcija Collapse All Headings, odnosno Expand All Headings, kada radimo u drugom smeru. Collapse All Headings pojavljuje se nakon desnog klika na proizvoljno zaglavlje, u Expand/Colapse meniju.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

3 thoughts on “Word – Optimalna vidljivost poglavlja

 • 12. 07. 2015. at 17:43
  Permalink

  Gle! Ne brišete! Luduje skript!

  Izvinjotka moderatorima, a upit vebmasterima o tome zašto (na počišćenoj mašini) nisam video svoj komentar od pre tri dana…

 • 12. 07. 2015. at 17:34
  Permalink

  Zašto imate opciju komentarisanja priloga kad brišete komentare?

 • 08. 07. 2015. at 11:25
  Permalink

  Momci, pazite na terminologiju. Naslov poglavlja (Heading) i zaglavlje (Header) nisu ista stvar.

Comments are closed.