Petabajt u polici

U PC#221 predstavili smo QNAP‑ov kompaktni SOHO NAS. Pogledajmo sada šta sve može profesionalni model TVS‑871U.

Qnap TVS‑871U‑RP‑i3‑4G (1)Vrhunske-performanseStorage sistemi za velike firme mogu da budu smešteni u klasična kućišta, ali pošto potrebe za kapacitetima stalno rastu, proširenja u obliku dodatnih kućišta mogu da izgledaju rogobatno i naprave problem sa smeštajem. Zato su često praktičnija rešenja sa NAS‑om koji se smešta u police (rack), a QNAP TVS‑871U je baš takav uređaj, sa standardnim 2U rackmount dimenzijama. U ovakvo kućište staje osam 3,5‑inčnih diskova (mogu da budu i 2,5“), u dva reda po četiri. Naravno, diskovi podržavaju hot swap i fizički su zaštićeni bravicama. Budući da aktuelni diskovi imaju kapacitete od 4 ili 6 terabajta, osam takvih diskova daleko je od obećanja iz naslova. Tu na scenu stupa skalabilnost: sistem se može proširiti rack modulima REXP‑1600U‑RP ili REXP‑1200U‑RP; njih može da bude osam, što znači maksimalno 8×16=128 dodatnih diskova, ili ukupno 1088 TB! Doduše, QNAP ovde očigledno ima u vidu diskove od 8 terabajta; mi još nismo videli veće od 6 terabajta, ali to znači da uskoro možemo da ih očekujemo.

Kapacitet je samo jedan od zahteva koji se postavljaju pred ozbiljne storage sisteme. Za analizu ostalih zahteva, zavirimo malo u kućište: u njemu je matična ploča veoma slična onim u računarima, a na njoj procesor Intel Core i3, četiri memorijska podnožja sa 4 GB RAM‑a u njima i dve PCI utičnice. Sve to dobija energiju iz dve jedinice za napajanje koje rade u redundantnom spoju – dakle, eliminisan je ispad sistema zbog otkaza napajanja. Da se diskovi (i sve ostalo) ne pregreju brinu tri ventilatora koji su prilično bučni, a tome dodajte i zujanje diskova. Ali, rack‑ovi se obično drže u izdvojenim prostorijama, jer i drugi uređaji u njima umeju da budu bučni.

Na poleđini se nalaze četiri gigabitna LAN priključka, koji obezbeđuju dovoljno brz prenos podataka za uobičajene namene, a ako kapaciteti narastu ili se radi o primeni gde je brzina kritična, u PCI utičnice mogu da se dodaju 10‑gigabitne kartice i da se tako postigne prenos od, slovima, više od tri gigabajta u sekundi! Naravno, tu uticaj imaju i brzine i konfiguracije diskova, ali taj uticaj se može smanjiti dodavanjem SSD diskova za keširanje u dve mSATA utičnice. Sigurnost podataka obezbeđuju brojne podržane RAID konfiguracije; u nekima od njih raspoloživ prostor na diskovima biće smanjen zarad bezbednosti, ali sumnjamo da ćete se požaliti na manjak kapaciteta.

Odranije znamo da i mnogo skromnije hardverske konfiguracije obezbeđuju dobre performanse, pa čemu onda Core i3 i gomila gigabajta memorije? TVS‑871U je u suštini računar koji radi pod sistemom QTS (prilagođena verzija Linux‑a) na čiji HDMI priključak možete da povežete monitor, a na USB priključke (4×2.0 i 4×3.0) tastaturu i miša. Rad na tom računaru nije zanimljiv, ali je interesantna mogućnost pokretanja vitruelnih mašina, pod brojnim operativnim sistemima – a tu već može da bude potrebna procesorska snaga i memorijski kapaciteti; oni se, po potrebi mogu proširiti do 32 GB. Primena ovih mogućnosti zavisi od vaše mašte i potreba: možete da koristite razne serverske funkcije ili da formirate lični cloud, a ako vas interesuje samo klasičan storage, lako ćete ga konfigurisati preko Web interfejsa. QNAP pominje primenu u video‑nadzoru i video‑produkciji, ali spisak se tu ne završava – u stvari, tu tek počinje. Nemojte da vas uplaši cena ovog uređaja: TVS‑871U je profesionalna sprava, i konkurentska rešenja uporedivih mogućnosti nisu jeftinija, a vredi pomenuti i umerenu potrošnju električne energije: ovakvi uređaji često rade u režimu 24/7.

Qnap TVS-871U-RP-i3-4G
Procesor Dvojezgarni Intel Core i3-4150 3,5 GHz
Memorija 4 GB, max 32 GB
Diskovi 8 hot swap 2,5”/3,5”, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, proširivo
LAN 4 gigabitna priključka, 10 GbE ready
Dimenzije 482×534×89 mm (2U rackmount)
Masa 9,9 kg bez diskova
Potrošnja Oko 130 W sa osam diskova
Cena 268.999 dinara
Kontakt www.mikroprinc.com

Bojan Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,