ERP 2024

WPA3 – sigurnija zaštita bežične mreže

Wi-Fi sigurnost konačno dobija nadogradnju nakon 14 godina. Wi-Fi Alliance je zvanično pokrenuo WPA3, sledeću generaciju standarda koji obećava da će se baviti mnogim ranjivostima koja su opstala u bežičnom umrežavanju. Najpre, WPA3 donosi individualizovanu enkripciju podataka koja bi trebalo da zaštititi vaše podatke od prisluškivanja unutar Wi-Fi mreže. Takođe ćete dobiti strože prijave zasnovane na lozinkama preko Simultaneous Authentication of Equals, ključni protokol za uspostavu koji smanjuje šanse da neko pogodi vašu lozinku – čak i ako je slaba.

Ako koristite na profesionalnom nivou WPA3-Enterprise security, dobićete „ekvivalent“ 192-bitnoj jačini enkripcije koja bi trebalo da oteža provalu u zaštićene podatake. Postoji i lakše podešavanje za pametne kućne uređaje pomoću Easy Connect-a, koji vam omogućava da koristite svoj telefon za postavljanje Wi-Fi-a na uređaje koji imaju mali ekran ili ga uopšte nemaju.

Kada ćete videti WPA3 na vašim uređajima, zavisi pojedinačno od kompanija koje uvode podršku pomoću zakrpa (patches) i novog hardvera. Strožija sigurnost neće automatski biti omogućena, međutim, uskoro može postati podrazumevana opcija. Ovim WPA2 neće prestati da radi u skorije vreme (ostaće interoperabilno), ali WPA3 podrška će na kraju postati obavezna na bilo kom proizvodu koji je Alijansa sertifikovala. Ovo su dobre vesti za celokupnu tehnološku industriju, što će povećati verovatnoću da je svaki uređaj koji koristimo, bez obzira da li je ruter ili pametni telefon, razumno dobro zaštićen od napada koji su danas previše izvodljivi.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Izvor: Engadget

Facebook komentari: