X blokira pretrage Taylor Swift… jedva 

X je blokirao pretrage za Taylor Swift kao reakciju na nedavni trend grafičkih lažnih veštačkih inteligencija svetski poznatog izvođača koji se postavljaju na sajt. Trenutno, ako pretražujete „ Taylor Swift “ ili „ Taylor Swift AI“ na X, ranije Twitter, možda ćete videti poruku „Nešto je pošlo naopako“. Šef poslovnog sektora X Joe Benarroch priznao je „privremenu“ meru, koja ima za cilj „davanje prioriteta bezbednosti“, navodi The Wall Street Journal. Ali vrlo je lako zaobići, kao što smo saznali prilikom pokušaja nekih pretraga nakon što je Casey Newton iz Platformera juče objavio o bloku. 

PCPress.rs Image

Preuređivanje reči u vašoj pretrazi u „Taylor AI Swift“ ili jednostavno stavljanje navodnika oko Swift punog imena dalo je rezultate od ovog pisanja, na primer. Čak i dodavanje još jedne reči na jedan od blokiranih termina za pretragu daje rezultate. Takođe, slike se i dalje pojavljuju na kartici Mediji, čak i za termine koji su inače blokirani. 

X je objavio izjavu skoro dan nakon što su se slike pojavile rekavši da „aktivno uklanja sve identifikovane slike“ i preduzima mere protiv naloga koji ih postavljaju. Sajt izričito zabranjuje golotinju bez pristanka i sintetičke i izmanipulisane medije. 

Pročitajte i:  Nova Xbox igra Fable dolazi 2025.

Čini se da Meta takođe rešava problem, jer i Threads i Instagram predlažu „ Taylor Taylor Swift AI“ ako počnete da kucate „ Taylor Swift “ u njihove okvire za pretragu, ali izgleda da nijedna platforma ne pokazuje rezultate. Umesto toga, od ovog pisanja, možda ćete videti poruku koja kaže da se izraz „ponekad povezuje sa aktivnostima opasnih organizacija i pojedinaca“. 

Izveštaji kažu da Swift razmatra pravnu tužbu protiv sajtova na kojima se nalaze slike, za koje su korisnici rekli da više vole da ih pravi Microsoft Designer. Izvršni direktor Microsoft Satya Nadella nazvao je duboke fajkove „alarmantnim i užasnim“ u intervjuu za NBC Nightliy News u petak i rekao da veruje da kompanije sa veštačkom inteligencijom moraju „brzo da se kreću“ da bi postavile bolje zaštitne ograde. 

Sekretar za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre takođe je odmeravala u petak, pozivajući Kongres da donese zakon koji će zaštititi ljude od lažnih pornografija. 

X je odgovorio na našu e-poštu sa pitanjem da li je Swift ime namerno blokirano automatskim odgovorom e-poštom. 

Pročitajte i:  Mustafa Suleyman dolazi na čelo Microsoft Copilot-a

Izvor: TheVerege

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,