BIZIT plus

CEO Microsoft-a: Saradnja sa OpenAI je sigurna uprkos otpuštanju Altmana

Satya Nadell-a, izvršni direktor Microsoft-a, izjavio je da nema problema sa upravljačkom strukturom partner kompanije OpenAI, dva meseca nakon što je neprofitni odbor startup-a privremeno smenio njegovog izvršnog direktora bez obzira na interese investitora.

PCPress.rs Image

Microsoft trenutno ima ulogu posmatrača u odboru OpenAI-a

Iznenadno otpuštanje izvršnog direktora OpenAI-a, Sem-a Altman-a u novembru zbog navodnog problema u komunikaciji izazvalo je krizu u kompaniji. Nakon toga zaposleni su zapretili masovnim otkazima i prelaskom u Microsoft.

“Sve je u redu. Nemamo problema sa bilo kojom strukturom”, rekao je Nadella na događaju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Odbor OpenAI-a, zadužen za zaštitu misije neprofitnog startup-a da razvija moćnu veštačku inteligenciju koja koristi čovečanstvu, vratio je Altman-a nekoliko dana kasnije.

“Očekujem da ćemo napraviti puno napretka u narednim mesecima”, rekao je izvršni direktor OpenAI-a, Altman na događaju u Davosu. “Zatim, nakon toga, novi odbor će pogledati strukturu upravljanja.”

“Razmotrićemo sve sa svih strana”, naveo je Altman.

Microsoft trenutno dobio ulogu posmatrača u odboru OpenAI-a, ali bez prava glasa. To praktično znači da Microsoft ima mogućnost da prati i bude informisan o dešavanjima u odboru OpenAI-a, ali nema direktan uticaj na donošenje odluka.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Nadležni organi za konkurenciju u Evropi, Velikoj Britaniji i navodno SAD-u pažljivo prate odnos između Microsoft-a i OpenAI-a. Njihov dogovor garantuje Microsoft-u velike delove profita startup kompanije, ali naravno zavisi o određenim uslovima.

Prema rečima Nadell-e, činjenica da Microsoft nije potpuno vlasnik OpenAI-a razlikuje njihov dogovor na način koji podržava konkurenciju.

Investicije Microsoft-a u računarsku snagu i ulogu u OpenAI pre nego što je postao poznat po ChatGPT-u, bili su “veoma rizičan ulog” i “ne baš konvencionalna mudrost”, naveo je Nadell-a.  

Izvor: Reuters

Facebook komentari: