BIZIT plus

X je kažnjen zbog naloga Donalda Trumpa

Specijalni savetnik Jack Smith dobio je pravni nalog i odobrenje da istraži sadržaj naloga bivšeg predsednika Donalda Trampa na Twitter-u kao deo istrage u vezi događaja koji su se odigrali 6. januara 2020. godine. Odobrenje za istragu naloga je prvi put objavljeno od strane Politico-a nakon toga pojavili su se i sudski dokumenti koji su to potvrdili i zvanično.

PCPress.rs Image

Twitter je predugo čekao da preda podatke vezane za događaje 6. januara

Smith je dobio nalog u januaru. Međutim, on je imao problema da dobije dokmenta od Twitter-a. Prvo istražitelji, koje je vodio Jack Smith, primetili da je veb sajt koji se inače koristi za podnošenje pravosudnih zahteva bio “nefunkcionalan”. Nakon što su uspeli da dostave nalog, Twitter je bio spor u odgovoru.

Prema tek objavljenim sudskim dokumentima, problem je bio u sporazumu za neotkrivanje podataka. To znači da Twitter nije smeo otkriti ili saopštiti informacije o Trampovom nalogu. Kompanija je tvrdila da ima pravo da prvo obavesti Trampa. To je zatim rezultiralo mesecima pravne rasprave između Twitter-a i kancelarije specijalnog savetnika.

Pročitajte i:  X izgubio sudski spor protiv izraelske kompanije

Sud je stao na stranu vlade i Twitter je morao da preda podatke. Tokom sudskog spora, vlada je izmenila nalog o neotkrivanju. Na taj način je dozvolila Twitteru “da obavesti bivšeg predsednika o postojanju i sadržaju naloga”. Uslov je bio da platforma zadrži odnosno sakrije identitet službenika. To znači da su mogli obavestiti Trampa, ali nisu smeli da otkriju ko je konkretno bio zadužen za taj slučaj ili istraživanje.

Međutim, kompanija je propustila rok koji je sud naložio za dostavljanje svih dokumenata. Zatim, kompanija je kažnjena je sa 350.000 dolara i proglašena za neposlušnu. “Iako je Twitter na kraju ispunio nalog, kompanija nije potpuno dostavila tražene informacije do sudskog roka”, navodi se u izveštaju.

Pravna rasprava ističe ulogu Tramp-ovog naloga na Twitteru u događajima 6. januara. Kompanija je suspendovala nalog @realdonaldtrump te večeri nakon što je tvitovao podršku nasilnom neredu. Tramp-ov nalog je obnovljen nakon što je prošle godine kupio Elon Mask kupio Twitter, ali bivši predsednik se još uvek nije vratio na platformu.

Pročitajte i:  Musk: Video zapisi će uskoro biti dostupni na pametnim televizorima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,