BIZIT plus

Musk vratio nalog Trampu nakon ankete na Twitteru

Musk je ranije obećao da će vratiti nalog bivšeg predsednika nakon što preuzme kompaniju.

PCPress.rs Image

Tramp je istaknuta ličnost i njegovi tvitovi privlače pažnju

Nekoliko nedelja nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je rekao da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja. Musk će vratiti Twitter nalog Donalda Trampa. Bivšem predsedniku, koji se će treći put kandidovati na izborima, ponovo će biti dozvoljeno da tvituje, rekao je Musk.

Izgleda da je Musk doneo odluku na osnovu ankete na Twitter-u. Musk je objavio na Twitter-u anketu tražeći od korisnika da glasaju o tome da li Twitter treba da vrati bivšeg predsednika.

Zatim, Twitter nalog bivšeg predsednika Trampa ponovo je bio aktivan, iako bivši predsednik još uvek nije tvitovao. Tramp je ranije ove godine tvrdio da se neće vratiti na platformu čak i ako mu nalog bude vraćen.

U anketi 51,8 odsto glasova bilo je za to da se Trampu vrati nalog. Dok je anketa bila aktuelna, Musk je rekao da dobija milion glasova na sat. On je takođe naveo da su “vojske botova i trolova” odgovorne za neke od aktivnosti.

Pročitajte i:  Bivši izvršni direktor Twittera i drugi rukovodioci tuže Musk-a

Iako je Musk već nagovestio da će dozvoliti Trampu da se vrati na platformu, ranije je obećao da će formirati savet za moderiranje pre nego što poništi bilo kakvu trajnu zabranu naloga na Twitter-u. Musk je 18. novembra vratio nekoliko naloga, uključujući i one koji pripadaju Keti Grifin i Džordanu Pitersonu.

Twitter je blokirao Trampa početkom 2021.godine nakon što je prekršio pravila za podsticanja nasilja. On je prekršio Twitter-ovu politiku građanskog integriteta izražavajući podršku ljudima koji su upali u Kapitol 6. januara prošle godine.

Njegov nalog je prvobitno suspendovan na 12 sati. Nekoliko dana kasnije, Twitter je trajno suspendovao Trampov nalog. Tramp od tada nije u mogućnosti da koristi platformu, uprkos pokušajima da zaobiđe zabranu i neuspešnoj tužbi kojom je tražio da mu se vrati pristup.

Twitter prolazi kroz ogromne promene

Trampov povratak može da predstavlja i poslovnu odluku Musk-a. Ranije ove nedelje, izveštaj Reuters-a, sugerisao je da su se mnogi od najvećih korisnika Twitter-a udaljili sa platforme na Instagram i TikTok. Takođe, Musk je primetio da mnogi od najpraćenijih Twitter naloga ne tvituju često.

Pročitajte i:  Elon Musk: Ugrađen prvi implantat u mozak čoveka

Svakako, Tramp je istaknuta ličnost i njegovi tvitovi privlače pažnju. Ostaje da se vidi da li će oglašivačima biti drago što se Tramp vratio. Neposredno pre zvaničnog preuzimanja Twitter-a, Musk je pokušao da ublaži svaku zabrinutost izjavom da „Twitter očigledno ne može da postane slobodan za sve i da predstavlja mesto gde se bilo šta može reći bez posledica!“

U jeku dešavanja oko 6. januara, Meta je blokirala Trampove naloge na Facebook-u i Instagram-u. Sada kako stvari stoje, ta suspenzija ističe 7. januara 2023.godine, baš kada izborni ciklus 2024.godine bude u punom zamahu.

Otkako je blokiran na velikim platformama, Tramp je svoju pažnju usmerio na manje društvene mreže, uključujući sopstvenu aplikaciju, Truth Social. Tramp je obećao da se neće vraćati na Twitter. Međutim, sa 88 miliona pratilaca, imao je publiku skoro 22 puta veću od one koju ima na sopstvenoj platformi.

Twitter je prošao kroz ogromne promene otkako je Musk preuzeo kompaniju. Musk je smanjio broj zaposlenih tako što je otpustio hiljade zaposlenih i ugovornih radnika, kao i neke neistomišljenike.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Među onima koji su otišli ​​je i nekoliko najviših rukovodilaca. Zatim, prema nekim izveštajima još oko 1.200 radnika je otišlo nakon Musk-ovog ultimatuma. Ostaje da se vidi da li će Trampov povratak pomoći bar malo u stabilizaciji Twitter-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: