X tuži Kaliforniju zbog zakona o moderaciji sadržaja na društvenim mrežama

Kompanije su obavezne da transparentno pokažu kako se suočavaju s ovim problemima i kako ih rešavaju u svojim proizvodima ili uslugama.

PCPress.rs Image

AB 587 zakon

X kompanija za društvene medije ranije poznata kao Twitter, tuži državu Kaliforniju zbog zakona koji zahteva od kompanija da otkriju detalje o svojim praksama moderacije sadržaja. Zakon je poznat kao AB 587 zakon. Naime, zakon zahteva od kompanija za društvene medije da objave informacije o tome kako tretiraju govor mržnje, ekstremizam, dezinformacije i druge probleme. Takođe, neophodni će biti i detalji o internim procesima moderacije.

Advokati kompanije X tvrde da je zakon neustavan. Oni navide da će dovesti do cenzure. “Zakon ima i svrhu i verovatno efekat da pritisne kompanije poput X-a da ukloni, demonetizuju ili deprioritizuju sadržaj koji je zaštićen ustavom”, navodi kompanija. “Prava namera AB 587 zakona je da pritisne platforme društvenih medija da uklone određeni sadržaj. Suština je u pritisku da se “eliminiše” određeni sadržaj zaštićen ustavom koji država smatra problematičnim.

X nije usamljen u ovom protivljenju zakonu. Neki aktivisti su podržavali zakon. Međutim, nekoliko grupa imalo je primedbe na AB 587 zakon. Netchoice je trgovinska grupa koja zastupa Metu, Google, TikTok i druge tehnološke kompanije. Trgovinska grupa je tvrdila prošle godine da će AB 587 pomoći zlonamerni pojedincima. Zapravo, grupa navodi da će zakon pomoći zlonamernim pojedincima da izbegavaju sigurnosne mere kompanija. Naime, zakon će otežati kompanijama sprovođenje svojih pravila.

Pročitajte i:  Australija: X ne bi trebalo da postavlja granice internet zakona

U isto vreme, zagovornici AB 587 zakona tvrde da je potrebno povećati transparentnost velikih platformi. “Ako X nema šta da sakrije, onda ne bi trebali da imaju prigovor na ovaj zakon”, rekao je Jesse Gabriel, koji je napisao AB 587, kao odgovor na tužbu kompanije X.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,