BIZIT plus

Xiaomi-jeve AR naočare teže svega 126 grama

Xiaomi je prvi put predstavio prototip AR naočara na MWC 2023.

PCPress.rs Image

Kineski proizvođač telefona se pridružuje AR horu

Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition koristi MicroOLED ekrane kako bi pružio iskustvo gledanja „na nivou mrežnjače“. Pokreću ih Snapdragon XR2 Gen 1 čipset, naočare uključuju kamere za praćenje ruku koje vam omogućavaju da obavljate zadatke pomoću pokreta rukama.

AR naočare se mogu koristiti samo sa Xiaomi 13 telefonom ili drugim uređajem koji podržava Snapdragon Spaces. Proširena stvarnost je u modi na ovogodišnjem Mobile World Congress (MWC) u Barseloni, a Xiaomi se predstavlja sa prototipom bežičnih AR naočara.

Xiaomi tvrdi da ljudsko oko nije u stanju da percipira pojedinačne piksele kada pikseli po stepenu (PPD) dostignu prag kvaliteta „kritične vrednosti“ od 60. Xiaomi-jev AR stakleni ekran dostiže PPD od 58, što je vrednost koja je najbliža dostizanju zahtevanog praga.

Xiaomi je ubacio par MicroLED ekrana u naočare, sa maksimalnom osvetljenošću od 1.200 nita i „prizme za vođenje svetlosti slobodne forme za postizanje jasne slike“. Naočare pokreće Qualcommov Snapdragon XR2 Gen 1 čip i uključuju Xiaomi-jev komunikacioni link niske latencije.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Prototip se bežično povezuje sa određenim tipovima pametnih telefona, uključujući seriju Xiaomi 13 i sve druge telefone koji podržavaju Snapdragon Spaces. Prema Xiaomi-u, naočare spremne za Snapdragon Spaces obećavaju punu latenciju veze od samo 50 ms, a bežično kašnjenje od samo 3 ms između uparenog pametnog telefona i naočara.

Xiaomi-jeve nove AR naočare podržavaju kontrolu pokreta zahvaljujući ugrađenim kamerama za praćenje ruku. To znači da možete da radite stvari kao što je listanje stranica knjige ili pokretanje i zatvaranje aplikacija bez potrebe da posežete za pametnim telefonom.

Takođe možete da se krećete kroz interfejs i pritiskate virtuelna dugmad za interakciju sa objektima iz stvarnog sveta. Na primer, naočare vam omogućavaju da isključite bilo koju od pametnih sijalica u vašoj kući pomeranjem prstiju. Ako niste zadovoljni pokretima, možete da uparite pametni telefon sa naočarima i koristite ga za fizičke kontrole.

Još jedna sjajna karakteristika je elektrohromno staklo, koje se prilagođava različitim svetlosnim uslovima. Ova mogućnost vam omogućava da zatamnite naočare pomoću režima zatamnjenja.

Pročitajte i:  Xiaomi neto dobit za 2023. godinu porasla za 126,3%

Lagani dizajn

AR naočare su laganog dizajna i teže samo 126 g. Napravljene su od laganih materijala, uključujući leguru magnezijuma i litijuma, komponente od ugljeničnih vlakana i vlasničke silicijumsko-kiseoničke anodne baterije.

Ipak, Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition su teže od Meta-inih Ray-Ban Stories-a, koje teže 49 g, ali naočare sigurno imaju ovo drugo na vidiku. Iako možda nije prikladno upoređivati ovaj par naočara fokusiranih na AR sa pametnim naočarima, Meta je ranije otkrila da su Ray-Ban Stories „suštinski gradivni blok za prave naočare proširene stvarnosti“. Međutim, naočare trenutno mogu učiniti samo toliko, uključujući snimanje fotografija i video zapisa, puštanje muzike, odgovaranje na pozive i deljenje sadržaja na društvenim medijima.

Uz Xiaomi-jevu Mi Share uslugu, možete da gledate TikTok i YouTube video snimke, na primer, a aplikacije će moći da optimizuju korišćenje površine ekrana naočara. Takođe možete da pomerate aplikacije po oblasti za gledanje i promenite veličinu njihovih interfejsa pomoću pokreta.

Dostupnost

Naočare će biti dostupne u titanijumskoj šemi boja i podržavaju tri veličine nastavka za nos. Pored Snapdragon Spaces-a, oni su kompatibilni sa OpenXR-om i razvojnim okvirom Microsoft MRTK.

Pročitajte i:  Predstavljena Xiaomi 14 serija s Leica optikom sledeće generacije, koju donosi Xiaomi HyperOS

Međutim, kompanija nije rekla kada će AR naočare stići u naše ruke. S obzirom da je proizvod prikazan na MWC 2023 bio prototip, zvanično izdanje može biti na pomolu.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,