Xperia Z4 Tablet: Oštriji nego ikada

Xperia Z4 Tablet je tanji od svog prethodnika i lakši od poslednjeg 10“ Sony tableta. A slika na ekranu je tako oštra da čak i iPad može da umre od zavisti.Xperia Z4 tablet pcpress

Trik sa uštedom vazdušnog sloja u građi ekrana, tako da tableti budu tanji a ekrani bolje čitljivi na suncu, već je bio primenjen kod modela Xperia Z2 Tablet. Apple je u međuvremenu kod svog iPada Air 2 savladao isti trik – njihovi Retina  ekrani dugo su prednjačili u odnosu na ostale. Međutim, dok Apple stoji u mestu, Sony‑jev tablet je napredovao pa sad ima višu rezoluciju i znatno oštriju sliku, uprkos raspodeli 2560×1600 tačaka na većoj površini: kod 10“ modela gustina tačaka je 301 ppi, a kod Apple‑a je na 9,7 inča gustina tačaka 264 ppi. Ako se poređenje uskladi s površinom, jasno je da je reč o izjednačenoj trci.

Zabave u vodi

Oba modela ističu se posebnim slojevima koji smanjuju otiske prstiju. Ono što Sony‑ju s prednje strane dobro uspeva na poleđini i ne funkcioniše baš najbolje: masni prsti i predmeti koje nosimo u torbi mogu da ostave tragove koje povremeno treba brisati.

Posebno obeležje serije Xperia Z je odlična zaštita od prašine i vode. Xperia Z4 Tablet ispunjava zahteve standarda IP65/IP68; ovakvo dvostruko obeležje postoji zato što Xperia Z4 Tablet može da podnese i potpuno zaranjanje pod vodu i pranje pod tekućom vodom, a to su kategorije koje se odvojeno proveravaju i ocenjuju. Naročito brojku 5 koja govori da je uređaj zaštićen u odnosu na mlaz vode iz bilo kog ugla, koju u ovom trenutku nema nijedan smartfon ili tablet osim ovog. Čak i kod wearable opreme proizvođači često naglašavaju da uređaj neće biti oštećen ako voda prsne na njega tokom pranja ruku, ali da ne bi trebalo da ga peremo pod mlazom vode.

Kod oba standarda prva cifra 6 govori da je uređaj otporan na prašinu, a zajedno sa brojem 8 (IP68) kaže da Z4 Tablet i više od pola sata može da ostane pod vodom i da pritom neće biti oštećen – to je duže nego kod većine uređaja koji imaju sertifikat IP67. Sony navodi da je dozvoljena dubina jedan i po metar što, naravno, nije dovoljno za ozbiljnije ronjenje, ali barem ne moramo da brinemo ako tablet koristimo za pravljenje podvodnih fotografija u bazenu, kadi ili plićaku.

U vezi sa svima

xperia-tablet-z-hero-white-PS-1280x840-4b55881cfcf5dd55ba425c6979518e52Sony je uklonio veliki nedostatak prethodnog modela, čiji su priključci bili prekriveni poklopčićima koji su visili sa strane kada bi neki od njih bio upotrebljen. Dok su SIM i memorijska kartica i dalje na taj način zaštićene i vizuelno skrivene, Sony je kod audio i microUSB utičnice zaštitu od prašine i vode uspeo da smesti u unutrašnjost kućišta.

To znači da kod njih ne postoje poklopčići koji, u skladu s tim, prilikom punjenja ili slušanja muzike više ne mogu da smetaju. Sada USB priključak više nije uvek pod naponom; ako želimo da ga koristimo, prvo moramo da aktiviramo prepoznavanje, a to možemo da uradimo ili preko korisničkog menija na gornjoj ivici ekrana ili u sistemskom meniju.

Tableti  Xperia serije pravi su majstori za kućnu zabavu. To se ne odnosi isključivo na multimediju, koju s računara možemo da strimujemo i reprodukujemo na tabletu, već i na PS4 igrice. Ono što je Micorosoft s Windows‑om 10 planirao za Xbox, to je preko PS4 Remote Play‑a moguće i s konzolom PS4 i Xperia Z4 tabletom: igrice koje započnemo da igramo na konzoli, preko WLAN‑a možemo da nastavimo na tabletu. Porodice i domaćinstva s nekoliko članova koji uveče koriste zajednički televizor uživaće u ovoj funkciji.

Moćan hardver

Ako striming ponekad ne funkcioniše najbolje, to sigurno nije do Sony tableta: Qualcomm procesor Snapdragon 810, koji podržava velike brzine WiFi ac prenosa, u ovom trenutku spada među najmoćnije procesore za mobilne uređaje. Osim toga, u mreži mobilne telefonije troši manje energije od Snapdragon‑a 801 u modelima Xperia Z2 i Z3 Compact. Kada smo uporedili 10“ tablete Z2 i Z identičnog kapaciteta i u istom režimu rada, ispostavilo se da je ova promena dovela do poboljšanja trajanja baterije od 11 posto; baterija sada traje 8 sati i 12 minuta.

Sony je poboljšao i prednju kameru, koja sada ima rezoluciju 5 Mp sa širokougaonim objektivom. Sasvim je jasno da je ovom promenom Sony ispratio trend pravljenja grupnih selfija i video‑četovanja. Glavna kamera, kao na Z3 Tablet Compact‑u ima 8 Mp. Zahvaljujući Exmor RS for Mobile i pojačivaču svetlosti uspevaju, baš kao i s prednjom kamerom, čak i pri lošem spoljašnjem osvetljenju veoma kvalitetne fotografije s malim šumom. To znači da nam neće uvek nedostajati LED blic.

Vrhunski model i njegova cena

Snaga, kvalitet i dizajn Xperia Z4 tableta jednostavno su vrhunski. Međutim, kada vidimo „sočnu“ cenu od 679 evra, dobro ćemo razmisliti. Možda bi neko čak poželeo da Sony nudi jeftiniji model s manje interne memorije. Doduše, uštedećemo 100 evra ako se odreknemo LTE modula, a u tom slučaju nije nam potreban ni ugovor s mobilnim operatorom za korišćenje Interneta.

Sony Xperia Z4 Tablet
Ekran 10” 1600×2560 IPS
Procesor Qualcom Snapdragon 810 octa core 1,5 GHz
Memorija 4 GB RAM, 32 GB Flash, microSD do 128 GB
Komunikacija LTE, UMTS, GSM, WLAN a/b/g/n/ac, BT 4.1, MHL
GPS A-GPS, Glonass, Beidou
Kamera Prednja 8 Mp, zadnja 5 Mp
OS Android 5.0.2
Cena oko 680 evra

Inge Schwabe

(Objavljeno u Časopisu PC#224)

PC Press Oktobar #225 je u prodaji! :)Skoknite do najbližeg kioska ili jednostavno “skliznite” na:Google Play: https://goo.gl/DbCF5G App Store: http://apple.co/1Hg4Csr (iPad korisnici)

Posted by PC Press on Friday, October 2, 2015

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,