BIZIT plus

YouTube eksperimentiše sa skrivanjem dislike-ova “da bi zaštitio dobrobit autora”

YouTube je objavio da eksperimentiše sa skrivanjem dislike-ova da bi odvratio organizovano davanje negativnih ocena, radi namernog diskreditovanja autora.

PCPress.rs Image

Statistika će i dalje biti vidljiva u YouTube studiju

Eksperiment je sličan drugim pokušajima platformi poput Instagrama da spreče ciljane napade.

U trenutnom podešavanju, statistike za like i dislike su vidljive na pojedinačnoj stranici YouTube studija kreatora, ali samo će like-ovi biti javno prikazani na video snimku. U članku o podršci koji objašnjava test, YouTube kaže da nesviđanja mogu negativno uticati na dobrobit stvaraoca i mogu motivisati ciljanu kampanju dislike-ova na video snimku autora. Kreatori se oslanjaju na like-ove i dislike-ove kao oblik povratnih informacija, na osnovu kojih mogu da vide kreativne rezultate, ali slično kao što je namerno davanje loše ocene igri na Steamu, lako je pretvoriti ono što bi mogla biti korisna funkcija u alat za zloupotrebu.

Kada je YouTube prvi put objavio da se bavi rešavanjem problema sa dislike-ovima, razmatrao je tri ideje: sakrivanje brojeva kako za like-ove, tako i za dislike-ove, dodavanje obavezne dodatne interakcije za mogućnost upotrebe dislike-a ili potpuno uklanjanje like-a i dislike-a. Instagram je eksperimentisao sa sličnom vrstom testa kada je odlučio da sakrije lajkove na postovima. Očigledno je da su like-ovi pozitivni, ali jurnjava za brojem, može imati negativan uticaj na stvaraoce čiji egzistencijalni rad zavisi od pomnog praćenja interakcija sa njihovim postovima. YouTube ne testira skrivanje dilike-ova na video snimcima svih kreatora, ali ako ih primetite na svojoj stranici ili ako imate mišljenje kao gledalac, YouTube prikuplja povratne informacije na svojoj web lokaciji.

Pročitajte i:  CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: