BIZIT plus

YouTube ubija još jedan Discord muzičkog bot koji koristi preko 3 miliona servera

PCPress.rs Image

Danas žalimo za još jednim Discord muzičkim botom koji je naišao na gnev YouTube-a: popularni muzički bot Vexera je prekinuo svoju muzičku funkcionalnost nakon što je dobio “cease and desist” obaveštenje.

Google ima problem sa muzičkim botovima koji zaobilaze YouTube oglase

„4. jula primili smo obaveštenje od YouTubea u kojem zahteva da prekinemo aktivnost striminga zvuka sa YouTube-a kao dela naše muzičke funkcije“, stoji u obaveštenju na sajtu Vexera. „YouTube je sastavni deo muzičke funkcije i ne možemo da nastavimo bez njega”.

Muzički bot Vexera, kao i mnogi pre njega, ponudio je zgodan način za slušanje muzike sinhronizovane sa drugim ljudima u glasovnom četu. Jednostavnom komandom za pretragu, bot bi pretražio YouTube, pronašao video koji tražite i emitovao njegov zvuk svima na kanalu. Prema Vexeri, bot je bio aktivan na preko 3 miliona Discord servera.

Vexerina najava je skoro savršen eho propasti Groovy-a, ultra-popularnog muzičkog bota (aktivnog na 16 miliona servera) kojeg je Google ugasio pre skoro dve godine. Nakon Groovy-jevog zatvaranja, tih 16 miliona servera se raspršilo u vetar u potrazi za odgovarajućom zamenom. Ni Vexera ni Groovy nisu rekli zašto je YouTube zapretio pravnom tužbom, ali je 2021. portparol YouTube-a rekao da je Groovy prekršio uslove korišćenja usluge tako što je „modifikovao uslugu i koristio je u komercijalne svrhe“. Drugim rečima, Google ima problem sa muzičkim botovima koji zaobilaze YouTube oglase pored toga što nudi plaćeno premijum članstvo za dodatne funkcije od kojih Google, verovatno, ne prima novac.

Pročitajte i:  Discord se otvara za igre i aplikacije   

Kada se Groovy zatvorio 2021. godine, korisnici su se zabrinuli da je signalizirao kraj svih muzičkih robota na platformi.

Google nije bio tako žestok kao što se očekivalo u progonu muzičkih botova u godinama nakon toga. Najmanje još jedan popularni bot je zatvoren, ali drugi su ostali do danas.

Neki su mislili da će uvođenje Discord-ove zvanično odobrene aplikacije YouTube Watch Together 2022. godine (koja podržava oglase) biti poslednji ekser u kovčeg. Nije, verovatno zato što ne znamo nijednu osobu koja ga je ikada koristila, kada je strimovanje browser taba mnogo lakše. Možda su preostali muzički botovi još uvek tu jer je njihov otisak premali da bi ga Google primetio.

Vexerino zatvaranje je gorak podsetnik da jedna od najboljih pogodnosti Discord-a postoji samo po hiru mega-korporacije koja to dozvoljava. Pošto sam Discord sve više postaje manje prijatno mesto za besplatne korisnike, pitamo se da li je još jedna funkcija koja omogućava korisnicima da besplatno dele plaćeni sadržaj (Go Live streaming) sledeća na potezu.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,