Data centri 2024

YouTube uklonio sadržaje koji prikazuju modifikovanje oružja

YouTube je ukinuo sve sadržaje koji prikazuju načine na koje može da se modifikuje određeno oružje kako bi se učinilo smrtonosnijim, a posle napada u Las Vegasu koji je odneo 58 života.

PCPress.rs Image

Budući da je 12 pušaka koje je napadač koristio u Las Vegasu modifikovano uz pomoć “bump stock” dodatka koji omogućava da poluautomatske puške brže ispaljuju metke, svi video sadržaji preko kojih su korisnici mogli da nauče kako da ovu spravu dodaju svom oružju uklonjeni su sa YouTube-a.

Odmah posle najsmrtonosnijeg napada u novijoj američkoj istoriji, javnost je upoznata sa činjenicom da je napadač koristio ovaj dodatak, koji je u Americi potpuno legalan, dok automatsko oružje nije, te je odmah postalo jasno da je veliki broj video uputstava za dodavanje “bump stock-a” već neko vreme dostupan na YouTube-u. Sajt za deljenje video sadržaja je odmah reagovao, i ovakve sadržaje uklonio, te unapredio pravila korišćenja.

Iako YouTube ima dugu istoriju ukidanja opasnih i štetnih sadržaja, videi koji ilustruju modifikovanje oružja razmotreni su tek pošto se tragedija dogodila. Politika sajta je prethodno strogo sankcionisala sadržaje koji podstiču na nasilje, budući da su društvene mreže pod strogim nadzorom kada su u pitanju sadržaji i korisnici koji demonstriraju ekstremističko ponašanje. Tako su Amazon, Facebook i Google ranije već kritikovani zato što sadržaje koji inspirišu nasilno ponašanje nisu uklanjali na vreme.

Pročitajte i:  Google i Epic Games - nastavak borbe

PCPress.rs Image

YouTube je već ranije ove godine morao da se izvini, budući da su se reklamni videi pojavljivali u okviru ilegalnih sadržaja, te su veliki oglašivači poput Marks-a & Spencer-a, McDonald’s-a i L’Oreal-a povukli svoje materijale sa ovog sajta. Nedavne istrage su pokazale da tehnološke kompanije moraju da učine više kako bi sprečile da materijali koji inspirišu nasilje bude široko dostupni, budući da su na Amazon-u ranije pronađena uputstva, te ključni sastojci za pravljenje eksploziva, a posle Parsons Green napada, dok je na Google-u i Twitter-u postojao vodič za teroriste, koji je naknadno povezan sa napadom na Westminster most u martu.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,