BIZIT plus

YouTube zabranjuje dezinformacije protiv vakcina

Najveći antivakseri na internetu gube važnu platformu na kojoj šire dezinformacije o vakcinama.

PCPress.rs Image

Stop za agitovanje protiv vakcinacije

YouTube je najavio promenu svoje politike o medicinskim dezinformacijama koje se prikazuju na toj platformi. Zapravo zabraniće sve vrste opasnog sadržaja protiv vakcinacije. Kao rezultat ažuriranja, YouTube je zabranio svoje usluge istaknutim antivakserima, poput Joseph-a Mercola i Roberta F. Kennedija mlađeg.

Ranije ove godine, Centar za borbu protiv digitalne mržnje i Anti-Vax Watch objavio je izveštaj u kojem se detaljno opisuje kako je samo 12 istaknutih antivaksera odgovorno za oko 65 odsto „sadržaja protiv vakcine“ na gobalnim platformama, poput Facebooka i Twitera.

“Videli smo da se lažne tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa prelivaju u dezinformacije o vakcinama uopšte, a sada ćemo završiti posao koji posao koji smo započeli”, navodi se u saopštenju YouTube -a.

PCPress.rs Image

Nova politika Youtube-a

Youtube će zabraniti: „Sadržaj koji lažno tvrdi da su odobrene vakcine opasne i da izazivaju hronične posledice po zdravlje.“ Platforma takođe više neće dopuštati lažne tvrdnje o vakcinama u vezi sa prenosom i dezinformacije na temu „supstance koje se nalaze u vakcinama“.

Pročitajte i:  YouTube dodaje novu alatku koju generiše AI  

Nova politika izričito spominje neke dugogodišnje neistine u okviru pokreta antivaksera u vezi sa vakcinama koje se koriste za praćenje ili praćenje pojedinaca ili vakcina koje izazivaju autizam, rak ili neplodnost. Video platforma kaže da je radila sa “lokalnim i međunarodnim zdravstvenim organizacijama i stručnjacima” na stvaranju ovih novih pravila koja se tiču vakcina.

YouTube se od najranijih dana pandemije borio sa načinom postupanja sa sadržajem o korona virusu. U martu 2020. godine, YouTube je demonetizovao sav sadržaj o novom korona virusu. Kreatori koji su u to vreme snimali video zapise o virusu COVID-19 nisu mogli od njih zarađivati putem YouTube-a. Samo nekoliko nedelja kasnije, YouTube je poništio tu odluku i dozvolio autorima da monetizuju sadržaj o korona virusu.

Evolucija YouTube-ove trenutne medicinske dezinformacione politike može se pratiti još od prošle godine. U nastojanju da spreči širenje dezinformacija u mesecima pre nego što su vakcine postale dostupne, YouTube je u oktobru 2020. godine zabranio dezinformacije o vakcini protiv COVID-19.

YouTube kaže da je od prošle godine uklonio više od 130.000 video zapisa za koje tvrdi da krše njegovu politiku dezinformacija o vakcini protiv korona virusa.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

Izvor: Mashable

Facebook komentari: