Ikotek

Zašto je Tesla bio najveći geek koji je hodao zemljom?

Pre više od sto godina jedan zanimljiv momak, poreklom sa Balkana, otišao je u SAD i počeo da popravlja stvari koje nisu ni bile pokvarene. Taj momak bio je Nikola Tesla.

Nikola Tesla

Danas ne bismo imali gomilu stvari, život bi nam bio dosta teži, a ni ovaj tekst ne biste mogli da čitate da nije bilo Teslinih probnalazaka. U to doba (pre više od jednog veka), dok je cela planeta koristila sveće za rasvetu, Nikola Tesla je izumeo sistem naizmenične struje i od tada, pa sve do danas njegov sistem “pokreće planetu”.

U veoma zanimljivom tekstu objavljenom na theoatmeal.com objavljen je infografik koji na veoma zanimljiv način otkriva šta je sve Tesla izmislio, kakav je bio njegov odnos sa Edisonom  i Markonijem, te kakvo je bilo Teslino obrazovanje, navike i maniri.

Lista stvari i pojava koje je ovaj veliki svetski naučnik izmislio je nezamislivo dugačka. Zato i ne čudi što je ovo jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere , jedinica mere za gustinu megnetnog fluksa, Tesla (formula je na novčanici od 100 RSD).

Pročitajte i:  PC Press video: Neuronauka,Veštačka inteligencija i Bubašvabe, Greg Gage

Da li ste znali da je na osnovu Teslinih patenata kreiran radio? Da li ste znali da je Watson Wat na bazi Tesline ideje napravio prvi radar? A rentgen? Ukoliko trenutno koristite WiFi, zanjte da vam je i to omogućio ovaj velikan.

I zato, odgovor na pitanje zašto je Nikola Tesla najveći geek koj je hodao zemljom možete saznati OVDE.

Autor: Damijan Jović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,