BIZIT plus

Zašto je Tesla bio najveći geek koji je hodao zemljom?

Pre više od sto godina jedan zanimljiv momak, poreklom sa Balkana, otišao je u SAD i počeo da popravlja stvari koje nisu ni bile pokvarene. Taj momak bio je Nikola Tesla.

Nikola Tesla

Danas ne bismo imali gomilu stvari, život bi nam bio dosta teži, a ni ovaj tekst ne biste mogli da čitate da nije bilo Teslinih probnalazaka. U to doba (pre više od jednog veka), dok je cela planeta koristila sveće za rasvetu, Nikola Tesla je izumeo sistem naizmenične struje i od tada, pa sve do danas njegov sistem “pokreće planetu”.

U veoma zanimljivom tekstu objavljenom na theoatmeal.com objavljen je infografik koji na veoma zanimljiv način otkriva šta je sve Tesla izmislio, kakav je bio njegov odnos sa Edisonom  i Markonijem, te kakvo je bilo Teslino obrazovanje, navike i maniri.

Lista stvari i pojava koje je ovaj veliki svetski naučnik izmislio je nezamislivo dugačka. Zato i ne čudi što je ovo jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere , jedinica mere za gustinu megnetnog fluksa, Tesla (formula je na novčanici od 100 RSD).

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Da li ste znali da je na osnovu Teslinih patenata kreiran radio? Da li ste znali da je Watson Wat na bazi Tesline ideje napravio prvi radar? A rentgen? Ukoliko trenutno koristite WiFi, zanjte da vam je i to omogućio ovaj velikan.

I zato, odgovor na pitanje zašto je Nikola Tesla najveći geek koj je hodao zemljom možete saznati OVDE.

Autor: Damijan Jović

Facebook komentari: